Feestmaand voor jubilerende stichtingen

Komende maand vieren de stichtingen Oud Aalsmeer en De Historische Tuin dat ze respectievelijk bijna 50 en al 40 jaar actief zijn in Aalsmeer. De aftrap wordt deze vrijdagmiddag genomen met een feestelijke bijeenkomst voor genodigden. Daarna volgt een reeks van activiteiten voor iedereen waarbij de toegang elke keer gratis is. 
 
Vrijdagmiddag staat in het teken van ‘De toekomst van het verleden’. Aalsmeer heeft een verleden van constant veranderende toekomsten, maar vrijwel altijd speelden arbeidsmigranten daarin een rol. Zij hebben zelfs aan de wieg gestaan van het dorp Aalsmeer. Van ontginningsdorp, landbouwdorp, hennepdorp, turfdorp, vissersdorp, katoenblekersdorp, boomkwekersdorp, aardbeiendorp en bloemendorp naar handelsdorp. En elke keer zag de toekomst er weer anders uit. Ondanks de wapenspreuk van Aalsmeer: 'Behoudt wat ge hebt'.
 
Twee eeuwen geleden bestond de lokale bevolking tijdens het zomerseizoen voor ruim 20 procent uit buitenlanders. Duitsers. Vandaag de dag is dat ‘nog maar’ zo’n 10 procent, voornamelijk gevormd door Polen. Toch had Aalsmeer rond 2005 zelfs het hoogste migratiesaldo van alle gemeenten in Nederland. 
 
Tegen die achtergrond hebben beide jubilerende stichtingen professor Jan Lucassen (onder meer emeritus hoogleraar Internationale en Sociale geschiedenis aan de VU) bereid gevonden om een lezing te houden over ‘Vijf eeuwen migratie naar Nederland… en Aalsmeer’. Een lokaal en zeer actueel onderwerp. 
 
Maand van de geschiedenis
Na deze kick off komende vrijdag, zetten Oud Aalsmeer en Historische Tuin Aalsmeer zich gedurende de hele maand oktober (de Maand van de Geschiedenis) gezamenlijk in om de geschiedenis van Aalsmeer en Kudelstaart dichter bij huis te brengen. 
 
Historische films
Dat begint op zaterdag 6 oktober (van 13.30 tot 17.00 uur) met presentaties van beide stichtingen plus Korenmolen De Leeuw en De Bovenlanden Aalsmeer. In de veilingzaal van De Historische Tuin worden historische films vertoond.
 
Oosteinde
Op vrijdagavond 12 oktober (19.30 tot 22.15 uur in The Beach) houdt eerst Jan Willem de Wijn een verhaal (power point) over het de geschiedenis van het Oosteinde tot circa 1850, met migratie als rode draad. Gevolgd door Dirk Jongkind met lichtbeelden over het Oosteinde vanaf 1850.
 
Kudelstaart
De week erop is Kudelstaart aan de beurt. In Dorpshuis 't Podium, ook van 19.30 tot 22.15 uur, houdt Jan Willem de Wijn een verhaal over een aantal plekken in Kudelstaart waar zich in het verleden van alles heeft afgespeeld. Met een link naar de (inter)nationale geschiedenis. Daarna treedt Wim Roodenburg op met oude en actuele foto’s van locaties in Kudelstaart.
 
Met deze, op wijken toegesneden, vorm van geschiedenis willen Oud Aalsmeer en De Historische Tuin zich bij nieuwe inwoners van de gemeente (beter) bekend maken.
 
Tuinbouw en jubileumviering
De maand van de geschiedenis wordt afgesloten op zaterdag 27 oktober. Plaats van handeling: de Historische Tuin van 13.30 tot 17.00 uur. Dirk Jongkind laat een presentatie zien over het ontstaan van de tuinbouw in Aalsmeer. Na een film over De Historische Tuin is er een speciale jubileumveiling.
 
(advertentie)
 
 
 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel