Fietsend langs monumenten

(bevat video) Dorpsgids en architect Joop Kok beweegt zich gewoonlijk te voet met zijn toehoorders langs interessante bezienswaardigheden. In plaats van een dorpswandeling werd het deze zondag een dorpsfietstocht. Door 'op de pedalen' te gaan werd de actieradius een stuk groter.

Verzameld en gestart werd er onder Flora, het op de zuilen van het Venetiaanse San Marcoplein geïnspireerde standbeeld voor het gemeentehuis. Van daar ging de rondrit onder meer langs het oude stationsgebouw, de watertoren, Zuiderkerk, de voormalige huishoudschool, het Seringenpark, de ULO en de twee voormalige veilingen in dorp. Ook werd stil gestaan bij een tweetal bijzondere woonhuizen.

Optische lengte
Uitvoerig werd door Kok de Amsterdamse School besproken, terugkerend in verschillende bouwwerken. Architecten als Berghoef, Sangster en Wiebenga kregen veel aandacht waarbij Kok vele interessante feitjes en wetenswaardigheden over hun bouwstijl wist op te lepelen. Bijvoorbeeld dat Sangster de watertoren van verticale belijning heeft voorzien, een truukje dat ook in de mode wordt toegepast om optische lengte en slankheid te suggereren, zo hoorde het gezelschap. En de brievenbus van het woonhuis op Ophelialaan 70 mondt niet uit boven de deurmat maar boven het bureau. Zo landt de post precies op de plaats van bestemming.

Stoorzenders
De ruim twintig deelnemers aan de tocht moesten hier en daar alle zeilen bijzetten om de gids te volgen. Niet zozeer vanwege zijn stevige doortrappen alswel om hem in alle situaties goed te kunnen verstaan. Verschillende stoorzenders maakten het Joop Kok bepaald niet makkelijk. In de eerste plaats was er de ferme wind die een deel van zijn stemgeluid deed verwaaien. Daarnaast had hij wat geluid betreft, flink wat concurrentie van het verkeer. Auto's, bussen en vliegtuigen hadden vandaag geen enkele boodschap aan de verhalen van Joop, laat staan aan de zondagsrust.

Tekst, foto's en film Arjen Vos

(advertentie)


 

 

 

1 Reactie

Add a Comment