Flower Festival: publiek genoot van Historische Tuin

Nog ver voor De Historische Tuin op de tweede expositiedag zijn fleurige deuren opende, meldden zich al de eerste bezoekers. Veel buitenlandse gasten, vaak verblijvend in hotels in Aalsmeer en in de nabije omgeving. Zoals ook zondagmiddag bij sluiting van het vijfde Aalsmeer Flower Festival zou blijken, was het aantal buitenlandse bezoekers dit jaar ook behoorlijk gestegen.

Tja, en wat maakten die twee dagen nou de meeste indruk op al deze bezoekers aan de Historische Tuin? Buiten kijf de rozen. Het neusje van de zalm op het gebied van deze producten was hier dan ook te zien en de fascinatie voor deze toprozen in allerlei vormen, afmetingen en kleuren straalde van alle bezoekers af.

Mooiste rozen
De professionele kwekers, kopers en veredelaars waren er op donderdag en vrijdag al aan hun trekken gekomen. Het weekend was voor de liefhebbers, hoewel we die zondag ook menig vakgenoot bij de rozen aantroffen. 

Wie was de mooiste? Voor het kiezen van de allerbeste, allermooiste en meest bijzondere roos was men niet over één nacht ijs gegaan. Professionele keurmeesters hadden zich daar ernstig over gebogen en ook het publiek mocht zich zoals elk jaar als lekenjury uitspreken.

Bert Middelkoop, tussendoor ook nog als veilingmeester actief, was met zijn mannen bij sluiting dik tevreden. Waren vorig jaar de overhitte temperaturen na enkele dagen hier en daar de spelbrekers en liet menig roos voortijdig de fraaie kop hangen, de kwaliteit was door gematigder zomerweer jaar, ook na enkele dagen, nog goed te noemen.

Pramenrace
Wat was er nog verder op de jubilerende tuin zien, te horen, te ruiken en te ondergaan? Heel veel, kunnen we zeggen en het was niet voor niets dat sommige bezoekers zowel zaterdag als zondag op De Tuin te vinden waren. Dankzij de samenwerking met de Junior Pramenrace kregen de bezoekers een uniek inkijkje in de Aalsmeerse feestcultuur. Foto's van als superhelden verklede kinderen in bootjes zijn straks in Japan, Zuid-Korea, Italië en nog veel meer landen te bekijken. Een gouden greep van de organisatie als het gaat om promotie van het dorp.  

Selfies in badkuip
Op bloemengebied had het artistieke brein van deze locatie, Elize Eveleens,  een zeer afwisselende presentatie, lees: 'to do-ervaring' gemaakt.

Tegenwoordig lijkt het maken van selfies tot een dagelijkse handeling te zijn geworden en waar kon je dat op De Historische Tuin beter doen dan op een tot geriefelijke sofa getransformeerde badkuip? Als achtergrond een wand met, zoals verwacht, bloemen en planten. En wat kun je maken van een kolenhok vol cokes, van een veelvormige perenstruik, van een aantal hangende keukenhanddoeken tussen de bomen? Elize en haar bindsters wisten er wel raad mee.

Geen stoel onbezet
Het leidde tot originele uitspraken van de bezoeker ("Ik wil meteen gaan picknicken”). Ook ontroerende momenten bij het zien van een op het oog onverschillig lijkende puber die zich quasi onverschillig over de oudste roos op de tuin, de uit 1853 stammende Franse roos Rose Gloire de Dijon boog en tot zijn tot verbazing een sterke geur opsnoof.

Bij het Tuinhuis was binnen en buiten geen stoel meer onbezet. Binnen liet Afke Borgman haar prachtige bloemenschilderijen zien, die veel kijkers trokken. Op het terras van het Tuinhuis de meeslepende enthousiast gebrachte muziek en zang van Ten Beers After. Tegen sluitingstijd veel vragen wat er met al de mooie producten, met name de rozen zou gebeuren...

Groene vingers
Vermoeid, maar voldaan en tevreden werd er nadat de laatste bezoeker was vertrokken door zowel de organisatoren als ook door de vele vrijwilligers teruggekeken. 

“Er hebben zich deze dagen weer enkele vrijwilligers voor de tuin aangemeld,” zei ons een tevreden oud-kweker, zelf als vele jaren bezig op dit mooie stukje Aalsmeer. Dus hebt u groene vingers en een paar uurtjes per week over? Meld u in dit jubileumjaar als vrijwilliger aan op dit stukje Aalsmeers cultureel erfgoed!

Tekst: Leni Paul  Foto's Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Greenpark Aalsmeer.

(advertentie)

Geen reacties

Add a Comment