'Kunst kijken is altijd persoonlijk'

Grafiekgroep Bergen is met negen kunstenaars neergestreken in Het Oude Raadhuis. Resultaat is een diverse expositie, geïnspireerd op het werk van Bergens vermaardste dichter Adriaan Ronald Holst. KCA houdt het Oude Raadhuis draaiende met de inzet van een grote groep vrijwilligers. Reden zo nu en dan een suppoost aan het woord te laten en te ondervragen over hun favoriete kunstwerk. Deze keer de favoriet van Gretha de Jong.

Voormalig boekenverkoper Gretha de Jong twijfelt heel even, maar kiest dan voor het kunstwerk dat symbool staat voor de hele expositie. Het gaat haar om de rolprent van Piet Lont in de Grote Zaal. Op die rolprent staan houtsneden van drie mensfiguren en het gedicht 'Eens' van Holst. "Ik vind het geweldig prachtig,” zegt Gretha de Jong, "dit gaat voor mij over vage mensen die in het verleden leven en af en toe in herinnering komen. Dat is wat hier gebeurt. Het gaat voor mij over onze overledenen die steeds minder in herinnering leven en die tegelijkertijd steeds verder weg gaan. Die combinatie van woord en beeld doet het voor mij. Dat is interessant. Alleen ik weet niet zeker of ik die mensen zou willen ontmoeten. Die onderste figuur misschien wel die lijkt wat op mijn moeder. Daarbij vind ik het kleurgebruik ook heel mooi en dat is natuurlijk altijd iets dat heel persoonlijk is. Kunst kijken is altijd persoonlijk.”

Zoon van een visser
Kunstenaar Piet Lont is geboren in 1947 als zoon van een visserman. Hij studeerde af aan de Rijksacademie in Amsterdam en de Academie voor Schoone Kunsten te Antwerpen. Piet maakt onder andere olieverfschilderijen, pastel, glas in lood ramen en houtsneden. Daarnaast heeft hij een kleine boekdrukkerij. In zijn werk komt onder andere zijn liefde voor de zee, de stad en de mensen naar voren. Voor Het Oude Raadhuis selecteerde hij speciaal een serie houtsneden die nauw verwant is aan de zee. Allerlei zeedieren als het zeepaardje, schelpen en kreeftachtigen bevolken zo de Grote Zaal van Het Oude Raadhuis. Het is werk in een niet te missen stevig handschrift.

De graficus en de dichter
De Grafiekgroep Bergen bestaat ruim 40 jaar. De meeste van hen wonen in de kop van Noord-Holland en zijn lid van kunstenaarscentrum Bergen. Om dit jubileum te vieren hebben negen leden elk een gedicht van hun plaatsgenoot Adriaan Roland Holst, de ‘Prins der Dichters’, gekozen en zich daardoor laten inspireren. Zo is er ondanks de diversiteit in stijlen toch een verbondenheid ontstaan. Er is een catalogus beschikbaar met als titel ‘de Graficus en de Dichter’.

De expositie is tot en met 21 januari 2018 te zien. De openingstijden zijn donderdag t/m zondag van 14.00 uur t/m 17.00 uur.

Tekst en foto's Jan Daalman

(advertentie)

Geen reacties

Add a Comment