Meesterbinders halen alles uit de kast voor geslaagd Festival

Met de keuze voor twee locaties kiest de organisatie dit weekend bewust voor een compacte uitvoering van het zesde Aalsmeer Flower Festival. In de twee musea waar bloemenpracht zal worden getoond, zijn tal van bloembinders momenteel druk bezig om te realiseren wat aan het brein van meesterbinders Marloes Joore en Elize Eveleens ontsproten is. Beide dames, gepokt en gemazeld in de bloemenbusiness, zijn net als vorig jaar verantwoordelijk voor de creatieve invulling van het festival.

We treffen het tweetal daags voor de opening in het Flower Art Museum. Op het plein staan enkele metershoge torens van lege vazen. Het is moeilijk voor te stellen dat de nu nog verder kale tegelvlakte zaterdag en zondag veranderen in een vrolijk en fleurig festivalterrein vol bloemen, muziek, eten en drinken. En hopelijk met vele bezoekers die hier een gezellige tijd beleven.

Veel vrijheid
Achter de entree van ’s wereld eerste en enige bloemenmuseum staan veilingemmers vol bloemen, bladgoed en ander decoratiemateriaal. Nauwelijks te tellen zoveel soorten. Wachtend op ijverige groene vingers om ze te binden, te steken of anderszins te vormen tot kunstzinnige objecten. Want dat is wat hier volgens Marloes Joore moet gebeuren: “We hebben veel vrijheid gekregen in hoe we het willen creëren maar wel met de insteek om ons werk aan te passen aan de omgeving waar we het maken.”

Versierde rondvaartboten
Wat dat betreft zijn de twee musea uitersten. De Historische Tuin ademt vooral nostalgie, het Flower Art Museum is meer van de moderne kunst. De verbindende schakel wordt letterlijk gevormd door met bloemen versierde rondvaartboten die pendelen tussen Praamplein en de vissteiger aan de Stommeerweg. Net als voorgaande jaren zal dat tochtje een hoogtepunt zijn voor toeristen die Aalsmeer niet kennen. Als alternatief rijden er ook bussen. Het vervoer is inbegrepen bij het entreekaartje.

Mode
“We laten ons niet alleen leiden door de omgeving en inhoud van de musea, ook de trends die Bloemenbureau Holland ieder jaar bedenkt, proberen we mee te nemen,” legt Elize Eveleens uit. Daarmee aangevend dat bloemen en planten net zo aan de tijdgeest onderhevig zijn als mode. “Er zijn dit jaar drie thema’s: ‘New Frontiers’, ‘Soft Landings’ en ‘Harvesting Elements’. Het is geen voorschrift waar we ons aan moeten houden maar wel een leidraad. Uitgedacht door trendwatchers die kijken naar mode. Interieur en naar wat mensen beweegt. “

Hemelbed
In een harde wereld is volgens Marloes en Elize behoefte aan zachtheid, vandaar een thema als ‘Soft Landings’ wat tot uitdrukking komt in bijvoorbeeld het hemelbed wat Marloes op de kop heeft getikt, poeder roze heeft gespoten en met zachte materialen zal bekleden. Deze romantische zachtslaper krijgt een plaats onder een van de dakramen waardoor diffuus licht naar beneden schijnt. Een detail dat Marloes opviel toen ze het museum met bindersogen bekeek.

In een ruimte verderop zijn twee binders bezig een panoramaschilderij van Bert van Santen van een nieuwe dimensie te voorzien. Daar tegenover een aantal kubusvormige objecten die helemaal aansluiten bij de glazen vormen die er al staan. Ook hier moet het nodige bloemwerk nog worden toegevoegd. In totaal kunnen hier straks tien opzienbarende objecten worden bewonderd.

Liefdesverklaring
Alles lijkt dus uit de kast te worden gehaald voor een geslaagd festival. Als Elize een tipje van haar Historische Tuinsluier oplicht (ze wil niet teveel prijs geven) klinkt het bijna als een liefdesverklaring aan dit unieke tuinbouwcomplex. “Ik ken er elk hoekje en kom er al sinds mijn schooltijd toen ik hier stage liep. Voor deze editie ben ik van achteruit gaan denken en ga ‘iets’ doen met de bomen die helemaal tegen de Ringvaart aan staan. Maar ook bij de buxussen, de schuilhut, het cokeshok en de corridor komt van alles,” aldus Elize die spreekt van een ‘Hemels object’, een ‘oerwoudbeleving’ en ‘Plant Bathing’ zonder prijs te geven wat het precies inhoudt. En dat is nou net de bedoeling als het gaat om het creëren van nieuwsgierigheid en het opbouwen van spanning.

Over spanning gesproken: hebben de dames geen slapeloze nachten in aanloop naar komend weekend? Elize: “Dat valt wel mee. Ik kan me om een bruidsboeket nerveuzer maken dan voor een festival." 

Wanneer het Aalsmeer Flowwer Festival voor de bindsters geslaagd is? “Als we mensen zien genieten,” aldus beide dames.

Foto's: Elize (rode jas) en Marloes ontspannen bezig et de voorbereidingen, het 'takkewerk' wordt uitgevoerd door binders Richard Mos en José de Boer. Tekst en foto's Arjen Vos

(advertentie)

1 Reactie

Add a Comment