Onderdompeling in Russische sferen met eerste KCA-concert

Het eerste KCA-concert van dit jaar, afgelopen zondagmiddag in het Oud-Katholieke kerkje werd goed bezocht. Het programma was in Russische sfeer en unaniem was het publiek zowel onder de indruk van het geboden programma als van de uitvoerenden.

Een volle zaal en KCA hoopt uiteraard dat ook de volgende concerten weer veel publiek zullen trekken, zo vertelde Tinie Man, mede verantwoordelijk voor de muziekkeuze bij KCA, in haar openingswoord. Een uitgelezen gelegenheid om in de sfeervolle ruimte van het kerkje aan de Oosteinderweg in de komende maanden te kunnen genieten van muziek op hoog niveau.

Zondag was het uit België afkomstige pianoduo Mephisto te gast. Bij velen niet bekend, maar het was een goede keus van de bij KCA verantwoordelijke commissie die het muzikale duo/echtpaar Katrijn Simoens en John Gevaert naar Aalsmeer had ontboden.

Voetballer
Voorafgaand aan het duo was er een hartverwarmend optreden van de negenjarige uit Haarlem afkomstige Yura Elenbaas. Vier jaar pianoles en winnaar van het recent door KCA georganiseerde pianoconcours. Over mijn vraag wat hij, als enthousiast muzikantje later zou willen worden hoefde niet lang te worden nagedacht: "Voetballer, mevrouw..."

Scala aan stemmingen
En toen was het tijd voor het publiek om te worden ondergedompeld in Russische sferen. Op sublieme wijze vertolkte het duo Mephisto Souvenir de la Russie van Johannes Brahms. Niet veelvuldig ten gehore gebracht, dit prachtige werk waarbij de Russische sfeer in de drie delen indrukwekkend tot uiting werd gebracht. Het eerste deel begon, typerend voor veel Russische muziek, in mineur, daarna uitbundig overgaand in majeur, gevolgd door een luchtig deel en, tot slot, besloten met een hartstochtelijke ode aan het immense Rusland van weleer.

Eveneens indrukwekkend was de Cinderella Suite van Serge Prokofiev in een arrangement van John Gevaert. Weemoed, hoop en uiteindelijk een eind goed-al goedslot liet het publiek genieten van deze bijzondere Assepoester!

Warm applaus en glühwein
Rachmaninovs pianoconcerten 2 en 3 zijn bij velen bekend en worden veelvuldig in concertzalen en op de radio ten gehore gebracht. De Six Morceaux, Opus 11, horen we minder. Onterecht, want de zes delen, te weten Barcarolle, Scherzo, Theme Russe, Valse, Romance en Slava met hun verschillende timbres en klankkleurengeven boeien van begin tot eind en ook hier werd het publiek dus flink verwend.

Na een warm applaus was er tijd voort de glühwein. Wellicht had hier de wodka beter gepast bij het programma, maar ongetwijfeld zou dit op praktische bezwaren zijn gestuit.

KCA kan terugzien op een prachtige muzikale presentatie en we zien uit naar het concert op 4 februari als Gerard Spronk, viool, Irene Enzlin, cello en Vera Kooper op piano, als Delta Pianotrio hun opwachting komen maken.

Leni Paul

 

 

Geen reacties

Add a Comment