Open tuinen vallen in de smaak

Groei&Bloei afdeling Aalsmeer kan nu al, zelfs nog voor de zomer begint, terugkijken op een succesvol fleurig en kleurig jaar. Was de Geraniummarkt in mei eveneens begunstigd door stralend weer, ook de Open Tuinenroute speelde zich af onder mediterrane temperaturen en trok mede daardoor veel bezoekers. Van dertien tuinen stond het tuinhek open. Niet alleen kijken, ook proeven. Want het thema was: 'eten uit eigen tuin'.

Nu was er ook voor elk wat wils te zien en we beperken ons hier tot een korte greep in de groene paradijsjes. Wie een natuurlijke tuin en een vijvertuin met waardplanten en borders wilde bekijken kon bijvoorbeeld terecht op de Oosteinderweg. Aan deze lintweg viel dit keer ook aardig wat te zien, liefst vijf van de dertien tuinen bevonden zich hier.

Het contrast tussen de te bezichtigen tuinen was enorm, wat de uitdaging om dit weekend her en der een kijkje te nemen, alleen nog maar vergrootte.

Mini college
Uitleg werd er ook vaak gegeven want echte tuinierders, zo is onze ervaring, dragen met graagte hun kennis en enthousiasme over aan een luisterend oor. Zo werden wij in de Eerlijke Oogstkas van Jonathan Karpathios onthaald op een mini-college van beheerster Sandra van der Maas. Opgeleid aan de Hogere Agrarische School wist ze ons in een ommezien in te wijden in de geheimen van de Green Zebratomaten, de ongekend vele slasoorten en overspoelde ze ons met latijnse namen van exotische kruiden die smaak zouden geven aan de ouzo. Onder het glazen dak broeide de warmte waardoor we het bezoek kort hielden maar hielden een volgend bezoek zeker in ons achterhoofd. 

Knabbelen aan blaadjes
Proeven van planten kon bij OostOogst van Andre en Inge Zekveld. De blaadjes van de Stevia en de bloemetjes van de Oostindische kers bleken zeer consumentabel. En zo kon er geknabbeld worden aan een heel scala van planten. Uiteraard op aanwijzen van de rondleider. Voor de kinderen was hier een speurtocht uitgezet en slingerde de imker de eerste honing uit de raten van de bijenkorven die achter op het land stonden. Eten uit eigen tuin kreeg hier met recht een diepere dimensie.  

Lusthof in Wilgenlaan
En dan waren er de bijzondere planten en rozen op de Noordpolderweg bij Morning Glory, de gevarieerde rotstuin in de Oranjestraat en niet te vergeten de lusthof op Wilgenlaan 15. Per abuis had de organisatie nummer 5 in het boekje gezet maar die vergissing werd snel opgemerkt en met een bord werden bezoekers doorverwezen naar de tuin die wel open stond.

Het was een jaloersmakende diepe tuin met een breed assortiment planten en veel variatie. Familie Van den Berg ontving terecht een zee van complimenten over dit schitterende stukje grond waar ze bij elkaar opgeteld gemiddeld zes uur per dag samen in werkzaam zijn.

Berry Nijmeijer, bestuurslid van Groei&Bloei en nauw betrokken bij de open tuinenroute was, evenals zijn medebestuursleden, dik tevreden. “Alles werkte mee," zo zei hij, "het prachtige weer, de grote verscheidenheid aan deelnemers, het was echt een schitterend weekend!"

Tekst Leni Paul

Foto's (vanaf boven:) Inge Zekveld van OostOogst oogst een reusachtige koolrabi, bij Eerlijke Oogst geeft Sandra van der Maas uitleg aan de bezoekers, Andre Zekveld toont de eetbare Oostindische kers, familie Van den Berg in hun lusthof. Foto's Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van het Flower Festival.

 

(advertentie)

Geen reacties

Add a Comment