Opvallend portret valt niet direct op

Sinds enkele maanden siert een opvallend portret van koning Willem Alexander de raadzaal. Door de driedimensionale weergave lijkt het of de koning elk hoekje van de vergaderruimte in de gaten houdt. Het werk is bedacht en gemaakt door kunstenares Lillian Mensing uit Hank.

Het borstbeeld is gemaakt van gaas. In combinatie met daarachter een wat vervaagde zwart-wittekening en een lamp die voor extra reliëf zorgt, krijgt het kunstwerk een dubbele lading. Waar in de ruimte je ook bevindt, de ogen van de koning volgen je overal. Schuin onder het portret de handtekening van de kunstenares met de datum waarop Mensing het stuk in Aalsmeer heeft afgeleverd: 19 juli 2018. 

Beter uit de verf
Zonder tamtam heeft de koning een plekje gekregen in de nieuwe raadzaal. Bevestigd op de witte muur die het balkon scheidt van de publieke tribune, is het niet direct zichtbaar voor het gewone volk. Wel voor de raadsleden, het College en de Griffie die zich vergaderend dan wel luisterend tegenover het portret bevinden. Wat de kunstenares betreft, was haar werk aan de andere zijde van de raadzaal beter uit de verf gekomen. "Waar nu het wapenschild hangt zou het zichtbaar zijn voor iedereen," laat ze desgevraagd weten, "en liefst nog ietsje lager, dan is het diepte-effect mooier."

Volgens haar is het aan burgemeester Nobel te danken dat het kunstwerk in de Aalsmeerse raadzaal hangt: "Hij was op bezoek in het gemeentehuis van Werkendam waar een soortgelijk werk van mij hangt en was er enthousiast over. Voor Aalsmeer heb ik een iets andere, meer eigentijdse versie van de koning gemaakt. In plaats van een mantel met sjerp heb ik hem een colbert met stropdas gegeven."

De gemeentehuizen van Werkendam en Aalsmeer zijn tot dusverre de enige plaatsen waar deze versie van koning Willem Alexander te vinden is.

Tijdrovende klus
Het vervaardigen van het kunstwerk was niet bepaald een fluitje van een cent. Mensing heeft er verspreid over een half jaar, twee maanden fulltime aan gewerkt: "Het bewerken van het gaas is een zware en tijdrovende klus waarbij het ook wel eens mis gaat. Er waren twaalf stukken gaas nodig voordat ik de perfecte versie had," aldus de kunstenares.

Met de bevestiging van het koninklijke kunstwerk is de opknapbeurt van de raadzaal officieel afgerond.

Tekst en foto Arjen Vos

(advertentie)

 

1 Reactie

  • joop kok :

    Mijn complimenten voor de aanschaf van dit kunstwerk. Op een geheel eigentijdse wijze is de traditie vertaald om in de raadzaal een staatsieportret te plaatsen. Het is overigens geen verplichting maar een aanbeveling van de Rijksvoorlichtingsdienst. Zowel de niet- als wel koningsgezinden zouden zich er in kunnen vinden, afhankelijk van de positie die je, in de raadzaal, inneemt is zowel een reactie mogelijk van: wow wat prachtig, maar ook van: wat moet ik ermee.

Add a Comment