Oude schuilhut in nieuw jasje

Afgelopen vrijdag vond er een kleine overhandigingsceremonie plaats op een akker in het Westeinderplassengebied. Tussen de opkomende Ilexstruikjes van kweker Karlo Buijs is onlangs een schuilhut gebouwd, volgens origineel oud-Aalsmeers bestek. Het initiatief kwam van stichting De Bovenlanden, die het stuk land verhuurt aan de kweker. Ap Eigenhuis schreef namens De Bovenlanden onderstaand artikel.

Het begrip cultureel erfgoed heeft een bijzondere maar concrete vorm aangenomen. Het gaat om een nieuw gebouwde schuilhut met een puntdak en oudhollandse pannen op één van de vele akkers in de Poel. Schuilhutten zijn simpele houten hutten die vroeger door seringenkwekers en hun personeel gebruikt werden, wanneer ze aan het werk waren op de teelakkers in de Westeinderplassen of Oosteinderpoel.

Boterham eten
Begin 1900 waren er meer dan 100 seringenkwekers in Aalsmeer. Honderden werkers verlieten ‘s morgens vroeg per boot het vaste land om op het land te gaan werken. Ze bleven daar de hele werkdag. De schuilhut stond op een teelakker en werd gebruikt om een boterham te eten en bij slecht weer om te schuilen. 

Jan Lunenburg
Veel teelakkers zijn weg en voor een deel heeft De Bovenlanden er natuur van gemaakt. De meeste schuilhutten zijn verdwenen. Op de overgebleven teelakkers staan er nog maar enkele. Vorig jaar bij de januaristorm waaide een hut kapot op een perceel van de Bovenlanden waar Karlo Buijs Ilex (rode bessen) kweekt. Karlo benaderde de Bovenlanden en besloten werd om de hut te herbouwen. Naar authentiek Aalsmeers ontwerp zoals getekend door Jan Lunenburg en naar voorbeeld van de schuilhut op de Historische Tuin. 

Losse panelen
Berend Tukker, Rick Heemskerk, Cees van Leeuwen en Nikki van der Meer (op de foto van links naar rechts), meldden zich als vrijwilligers om de schuilhut te herbouwen. Op een aantal zaterdagen werden zij -net zoals dat vroeger ging- met de boot door de vader van Karlo Buijs naar het landje gevaren waar de schuilhut opgebouwd werd. De verschillende losse panelen waren eerst in de loods van de firma Buijs in elkaar getimmerd en geverfd. Vrijdag 10 mei werd de hut feestelijk overgedragen door de vrijwilligers aan de stichtingvoorzitter Piet Harting. Deze reikte op zijn beurt de sleutel van de hut uit aan de familie Buijs (foto onder).

Karlo Buijs: “Het heeft echt een reden dat die schuilhutjes er zijn, want het gebeurt wel eens dat ik aan het werk ben en bij slecht weer moet schuilen in de hut. Je zit dan hartstikke lekker en je blijft droog.”

Vader Bart is ook blij: “We gaan zelf ook nog zo’n hut op een ander landje bouwen. En wanneer die af is, hebben we weer een feestje, best gezellig.”    

Schenking BPD Cultuurfonds
Hoewel de schuilhut slechts vijf vierkante meter in beslag neemt, is de invloed in het landschap groot. Het is een markant zwart geschilderd bouwwerk met een puntig dak in een groene omgeving. Het valt op en de schuilhut hoort in het Aalsmeerse landschap thuis. BPD cultuurfonds maakte met een schenking de herbouw van de schuilhut mogelijk. Zij vonden het initiatief vanuit het oogpunt van cultureel erfgoed de moeite waard. 

Aalsmeer is dus weer een echte Aalsmeerse schuilhut rijker. De vrijwilligers hebben met plezier aan het project gewerkt en mogelijk komt er begin volgend jaar een vervolg. Voor degenen die in de komende tijd in het gebied varen; de nieuwe hut is te herkennen aan de rode letter B in het pannendak. De B van Bovenlanden, familie Buijs, BPD cultuurfonds, of...

Tekst Ap Eigenhuis, foto's Arjen Vos

(advertentie)

 

  

 

Geen reacties

Add a Comment