Toekomstmuziek bij zilveren jubileum Davanti

Vrouwenensemble Davanti jubileert. Al 25 jaar zingt dit populaire koor met verve de sterren van de hemel. Een actief gezelschap van vrouwen en een koor met een trouw ledenbestand. Op 3 november vindt in de Open Hofkerk het jubileumconcert plaats. We spraken hierover met drie enthousiaste zangeressen die graag versterking van het koor zien. 
 
Ineke Zekveld, Conny Kramer en Anja Kroon nemen tijdens ons gesprek beurtelings het woord en zo horen we dat het koor min of meer is voortgekomen uit het hiervoor florerende Aalsmeers Jeugd- en meisjeskoor.
 
"Maar dat was voor onze tijd," beklemtonen ze alle drie, “we waren een meisjeskoor, maar wij waren inmiddels geen meisjes meer en dan kun je je niet meer zo blijven noemen. Toen zijn we ons gaan beraden op een andere naam. En het werd Davanti. Het is een woord met diverse betekenissen. Onder andere staat het voor vooruit en dat wilden we, vooruit gaan.”
 
Wie de achterliggende kwarteeuw bij Davanti bekijkt ziet dat de jaren succesvol zijn verlopen en er recht is gedaan aan de gekozen naam. Op diverse fronten boekten de enthousiaste dames succes en zelfs de TV werd gehaald, waarover hieronder meer. 
 
Muzikale gemeente
Aalsmeer is van oudsher een gemeente die zich onderscheidt door het intensieve verenigingsleven, zowel op het gebied van fanfare- en harmonie-orkesten als op dat van koren. Helaas verdwenen er in de loop der jaren ook vele koren en we hoeven maar terug te denken aan Kunst en Strijd en Aalsmeers Koor (het latere Toonkunstkoor), opgericht aan het begin van de vorige eeuw. Nadien ontstonden weer vele andere koren zoals Denk aa de Buren, het popkoor Soundsation, Sonority.
 
Waarin onderscheiden jullie je?
“Wij brengen een breed en afwisselend programma, van modern tot lichtklassiek, van Bach tot Jenkins en van Schuman tot Kodaly. En dan is er de sfeer, de eensgezindheid en de trouw van de leden. Wij zingen op concerten en optredens niet van bladmuziek, maar alles uit het hoofd. Hierdoor brengen we de muziek dichter bij ons publiek.”
 
Kan iedereen zich zo maar aanmelden bij Davanti en wordt elke stem geaccepteerd?
“Het is handig als je enige koorervaring hebt. Maar ook als je geen ervaring mocht hebben op zanggebied, maar wel over een mooie stem beschikt, heten we nieuwe leden graag welkom. We adviseren dan wel zangles te nemen.”
 
Hennie Huisman
Wie in de geschiedenis van Davanti duikt komt daar onvergetelijke evenementen tegen waaraan het muzikale gezelschap medewerking verleende.
 
“Een van onze mooiste ervaringen was de deelname in 2008 op de Historische Tuin bij het toneelspel van 'De Lichtemaankweker'. Geweldige presentatie, oer-Aalsmeers gegeven en met een enome belangstelling. En een groot succes was toen Hennie Huisman ons enkele jaren geleden bij een auditie van Korenslag hoorde toen wij het Ave Maria van Mendelssohn ten gehore brachten. Hij was tot tranen toe geroerd en  dat vergrootte onze bekendheid. We deden ook vaak mee aan veel concoursen en festivals, haalden hoge prijzen zoals bijvoorbeeld in 2010 op het Korenfestivalwaarbij we als beste vrouwenkoor van Nederland in de categorie klassiek uit de bus kwamen.”
 
Experimenten
Davanti is nooit teruggeschrokken voor experimenten, zoals bijvoorbeeld het deelnemen aan optredens waarbij zangers van elders een rol kregen toebedeeld. Zo waren er de optredens met een orkest uit Koerdistan. Drijfveer is het opmerkelijke enthousiasme en de gedrevenheid die ze unaniem simpelweg verklaren met de eveneens simpele verklaring: ”je krijgt als lid van ons koor veel energie terug met alles wat je doet. Je bent eensgezind in je hobby en met elkaar maak je de klank.“
 
Kerstoptredens
De groep die in het dagelijks leven een groot scala van beroepen vertegenwoordigt werd ook bekend door hun wat zij noemen 'commerciële kerstoptredens' waarbij zij zich in originele Charles Dickenskleding gehuld, optreden.
 
Menig Aalsmeerder heeft zich in de kersttijd laten verrassen als zich in de Zijdstraat of elders in de gemeente een zingend vrouwengezelschap met Christmas Carols en andersoortig kerstprogramma vertoont. Scrooge & Marleysfeer gewoon in eigen dorp.
 
Ook vreemde talen worden niet geschuwd.
“We zingen van Nederlandse tot Finse liedjes en ook aan Japans wagen we ons wel. En bijna altijd zingen we zonder begeleiding.”
 
We zeiden het al: een trouw ledenbestand. Sommige leden zingen al de volle 25 jaar mee, maar er is ook vernieuwing in de groep. Volgens Ineke voelen nieuwkomers zich al snel thuis in het koor. “Op dit moment zijn we op zoek naar mezzosopraan en lage alten.”
 
Het koor dat elke dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur repeteert in het Dorpshuis in Kudelstaart zal het 25-jarig bestaan vieren met een jubileumconcert.
 
Kristallen glazen
“Het concert dat onder de naam Zilver zal worden gebracht is een aanrader voor iedereen die zich wil laten verrassen door een feestprogramma van muziek, beeld en verhalen, zo betogen de drie dames enthousiast, Het wordt een variatie aan muziekstukken waarvan er enkele woren begeleid door Theo Griekspoor op de vleugel en Hans Zuidgeest met hobo. Verrassend: ook kristallen glazen worden als muzikale begeleiding ingezet. Tevens zal een een compositie van muzikale herinneringen en toekomstmuziek worden gepresenteerd.
 
“Een echte Davanti-presentatie,” aldus de enthousiaste leden.
Zeker de moeite waard om je snel van toegangskaarten te voorzien voor het concert op zaterdag 3 november om 20.00 uur in de Open Hofkerk.
Voorverkoop bij Primera, Nieuw-Oosteinde, Wittebol in de Ophelialaan, Boekhuis in Aalsmeer-Centrum en Gall & Gall in Kudelstaart.
 
Tekst: Leni Paul
 
Foto's van boven naar beneden: optredens tijdens de Westeinderwaterweek in 2017, bij allerzielen op de begraafplaats in 2016 en onlangs tijdens de opening van De Oude Veiling. (foto's archief AV) 
        
(advertentie)
 

Geen reacties

Add a Comment