Topmusici tussen bloemenkunst

Muziek beluisteren en ondergaan is doorgaans een individuele ervaring. Voor de muziekkeuze geldt hetzelfde. Gaat de voorkeur van de een uit naar een sentimentele smartlap, de ander krijgt bijvoorbeeld mooie gedachten en warme gevoelens bij Mozart. Het concert van afgelopen vrijdag in Flower Art Museum bood in zijn bijzondere verscheidenheid voor elk wat wils.
 
Het was de tweede muzikale avond van dit seizoen in deze omgeving en evenals de vorige keer bleek dat qua entourage en akoestiek Aalsmeer met deze locatie een uitstekende en heerlijke plaats heeft gevonden voor muzikale uitingen op divers gebied.
 
Gouden greep
En hoe divers kan een concert zijn… Evenals bij het eerste klassieke concert in deze ruimte was weer voor een originele invulling gezorgd. Voor de tweede keer was violiste Merel Vercammen naar Aalsmeer gekomen. Zij is een van de grote talenten van de Nederlandse klassieke muziek. Het was een gouden greep van de organisatie van FAM deze begaafde jonge musicienne, onlangs nog te zien en te horen bij Podium Witteman, aan te trekken als 'musician in residence.'  Zij zal de komende tijd nog twee concerten in FAM verzorgen, beide programma's met uiteenlopende musici.
 
Dit keer waren het de vibrafonist Vincent Houdijk en Wilco Oomkes, een talentvolle accordeonist die op 7 juni zal afstuderen aan het conservatorium in Den Haag.
 
Sinds de jaren zestig is klassiek accordeon studeren mogelijk aan diverse Nederlandse concervatoria en wie mocht menen dat muziek van Bach bijvoorbeeld niet kan worden uitgevoerd op een vaak als ‘volks’ bekend staand instrument, heeft het mis, zo werd ook afgelopen vrijdag duidelijk.
 
Creativiteit
The Art of Improvisation was het thema van het tweede concert en vrijdagavond werd het een ware explosie van creativiteit. Merel Vercammen gelooft in de kracht van improviseren, muziek die ontstaat op het moment. Je moet deze muziek ondergaan en ieder van de circa 75 bezoekers zal dan ook zijn eigen gedachten en gevoelens hebben gehad bij de afwisselende klanken die varieerden van ragfijn, bijna etherisch spel tot een overdonderende ovatie.
 
Toon gezet
Deze uitvoering kwam goed tot zijn recht bij deze onder leiding van Bert van Santen tot stand gekomen expositie. De Franse schrijver Baudelaire was de inspiratie voor de getoonde werken. Voorafgaand aan de muziek citeerde de violiste enkele strofen uit een van de gedichten van genoemde Franse dichter, waarmee de toon werd gezet voor een donker getinte uitvoering. Geen tekst en muziek voor lachebekjes, maar de keuze van de muziek bleek echter zo afwisselend dat iedereen deze avond wel iets van zijn gading te horen kreeg. Een knap gekozen repertoire met niet voor de hand liggende stukken die de gehele avond voor verrassingen zorgde.
 
Ode aan cactus
Na de pauze had het trio de goede gedachte gehad, staande voor bepaalde kunstwerken een improviserende ode te brengen. Een openbaring voor de bezoekers toen Merel bij een afbeelding van een flink formaat cactus een lyrische en muzikale verklaring gaf. Het ontlokte een duidelijk nuchtere kweker in het publiek de opmerking: ”die eigenschappen heb ik bij mijn cactus thuis nooit gezien…”
 
Er staan dit jaar nog twee concerten op het programma met op 30 augustus onder andere de harpiste Anneleen Schuitemaker en op 8 november Sterre Konijn en Mike Boddé.
 
Tekst Leni Paul, foto's Arjen Vos
(advertentie)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel