Volle zalen voor historische verhalen

Vrijdagavond was de grote zaal van Dorpshuis ‘t Podium in Kudelstaart tot de laatste van 136 stoelen gevuld. Net als een week eerder in het Oosteinde, waren nu de Kudelstaarters ‘en masse’ afgekomen op de twee historische presentaties die werden aangeboden in het kader van 50 jaar stichting Oud Aalsmeer.

Het spits werd afgebeten door historicus Jan Willem de Wijn die actuele foto’s liet zien van negen plekken in Kudelstaart en daarbij de vraag stelde: wat is hier in het verleden gebeurd? Elke foto leidde tot een verhaal dat werd geïllustreerd door een powerpoint presentatie met een keur aan kaart- en beeldmateriaal. De verhalen leverden tal van verrassingen op, zoals het feit dat de functie van de Kudelstaartseweg in de 18de eeuw vergelijkbaar was met die van rijksweg A4 vandaag de dag. Het was deel van de hoofdroute van Amsterdam naar Leiden en Rotterdam. Om door controle over de weg de hoofdstad bereikbaar te houden, kocht Amsterdam in 1724 het dorp Kudelstaart. Vandaar dat deze presentatie over Kudelstaart begon met het beeld van de letters I Amsterdam voor het Rijksmuseum.

Feest der herkenning
Na de pauze was het de beurt aan Wim Roodenburg. Hij wandelde virtueel van de voormalige kroeg De Gouden Leeuw in het zuiden van Kudelstaart tot voorbij de watertoren. Dat deed hij aan de hand van tal van oude zwart-wit foto’s van vroeger, afgewisseld door kleurenfoto’s van nu. De zaal reageerde enthousiast en vulde regelmatig de presentatie aan met nieuwe informatie. De stemming zat er goed in en zo werd het een zeer geanimeerde avond.
 
Kudelstaartse dank
Als verrassing boden  na afloop Arie de Vos en Hans Splinter van de stichting Kudelstaart voor Kudelstaart een felicitatiecheque van 250 euro aan aan Dirk Jongkind en Jan Willem de Wijn van de stichting Oud  Aalsmeer.
 
De jubilerende stichtingen Oud Aalsmeer (bijna 50 jaar) en Historische Tuin (40 jaar) organiseren nog één gezamenlijke viering met het publiek. Deze zal zaterdag 27 oktober plaatsvinden, op de Historische Tuin. Tussen 13:30 en 17:00 zal er van alles te doen zijn. Een plantendokter, pompoensoep proeven, visser Rekelhof is aanwezig en er zijn broodjes paling verkrijgbaar. Om 14:15 uur geeft Dirk Jongkind een presentatie over het ontstaan van de Aalsmeerse tuinbouw en om 15:00 uur vindt een veilsessie plaats op de Jugendstil veilingklok. De toegang is gratis.
 
Foto voorpagina: een volle zaal kijkt mee met Wim Roodenburg; foto boven artikel: felicitaties voor Oud Aalsmeer. Vlnr: Hans Splinter, Jan Willem de Wijn, Arie de Vos en Dirk Jongkind (foto's verkregen via Jan Willem de Wijn).
 
(advertentie)

Geen reacties

Add a Comment