Werkschuit steekt feestelijk van wal op nieuwe locatie

Een wolkenloze hemel, een zinderend septemberzonnetje, het was een uitgelezen dag om de nieuwe locatie voor de Werkschuit aan de Oosteinderweg officieel in gebruik te nemen. De afgelopen acht jaar waren namelijk minder zonnig verlopen en dat is nog eufemistisch uitgedrukt. Verhitte discussies, moeizame besprekingen, ellenlange vergaderingen en onbegrip alom. Dit alles omdat de vertrouwde locatie in het Stommeerkwartier niet langer beschikbaar was.

Maar zaterdag kon een begrijpelijk opgewekte Margot Tepas 'haar' Werkschuit openen. Precies 50 jaar nadat het creatieve centrum vanuit Amsterdam voet aan wal zette in Aalsmeer. 

Over het wel en wee van De Werkschuit schreven wij vorige week uitgebreid. Ook wethouder Robbert-Jan van Duijn sprak liever over het behaalde resultaat dan over de moeizame besprekingen die aan de verhuizing vooraf waren gegaan.

Veel onbegrip
“Tweeënhalf jaar geleden kreeg ik er voor het eerst in mijn functie mee te maken en er was veel onbegrip. Ik ben nu erg verheugd dat we hier bij de nieuwe locatie kunnen staan. Het is in ieders leven en met name in dat van jongeren, zo belangrijk om creatief te zijn, De Werkschuit biedt die gelegenheid,” aldus Van Duijn die bij de onthulling van het fonkelnieuwe naambord van De Werkschuit ook Maritt Niesing betrok. Zij was en is nog steeds de enthousiaste leerlinge van De Werkschuit die spontaan een warme brief had geschreven aan de gemeente met het doel het creatieve centrum voor Aalsmeer te kunnen behouden.

Alexander Smal was afgevaardigde van de Stichting Leefomgeving Schiphol, die financieel had bijgedragen aan het tot standkomen van het nieuwe onderdak.

Een andere prominente gast was Bep Poortvliet. Zij had aan de wieg gestaan van De Werkschuit in Aalsmeer. Dat haar dochter Amanda nu een gewaardeerd docente is (zij geeft bij de Werkschuit de onmiddellijk volgeboekte cursus Portrettekenen) mag toeval worden genoemd.

Vele mogelijkheden
En toen was het tijd voor koffie met taart en konden de genodigden kennis maken met de goed verlichte werkruimtes en de vele mogelijkheden die De Werkschuit biedt. Annefie van Itterzon, al tientallen jaren docente, zette onder grote belangstelling weer enthousiaste kinderen aan tot tekenen en schilderen, er waren originele sieraden te zien, prachtige potterie was aanwezig, kortom, wie deze winter artistiek bezig wil zijn, weet waar hij of zij terecht kan.

Zaterdag rondom de opening en de open dag wisten zo'n kleine honderd belangstellenden de weg naar de nieuwe locatie op Oosteinderweg 287f, te vinden. Voor wie het gemist heeft: het cursusaanbod is ook te vinden op de website van De Werkschuit.

Tekst: Leni Paul

Foto's: de officiële opening was een een-tweetje tussen wethouder Van Duijn en Maritt Niesing, Margot Tepas kijkt toe. Foto's Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Meerlanden.

(advertentie)

1 Reactie

  • Sonja Tepas :

    Sebastiaan van der End heeft er voor gezorgd en zijn inzet vrijwillig getoond om alle partijen rond de tafel te krijgen. Zo is uiteindelijk dit allemaal goed tot stand gekomen en kon de Werkschuit zijn deuren afgelopen zaterdag openen. Met dank aan Sebastiaan van der End!

Add a Comment