Werkschuit van start op nieuwe locatie

Enerverende maanden, beter gezegd, onrustige jaren voor creatief centrum De Werkschuit dat na vele jaren moest verhuizen uit hun vertrouwde omgeving in het Stommeerkwartier. Zaterdag 29 september is er de frisse herstart aan de Oosteinderweg. Een gesprek met een bevlogen Margo Tepas, het gezicht van De Werkschuit waar vele Aalsmeerse jongens en meisjes voor het eerst hun creativiteit leerden ontdekken.

De oorspronkelijk Werkschuit startte in Amsterdam waar in 1950 'een vernieuwingsbeweging op het gebied van de aesthetische vorming'  letterlijk op een bij Carré aan de Amstel gelegen boot gestalte kreeg.

Vereniging van Huisvrouwen
“Het was een door kunstenaars voor kinderen opgezette beweging waarbij al snel ook volwassenen zich aansloten,” zegt Margo Tepas, al meer dan 35 jaar het gezicht van De Werkschuit in Aalsmeer.

In 1968 werd op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen in Aalsmeer de Werkschuit gestart. Carla Loos en Bep Poortvliet waren daarin vanaf het eerste begin actief. Men wilde creatieve vorming voor jongeren, maar ook hier meldden zich al snel ook volwassenen. 

“Ik ben begonnen in Kudelstaart in de school naast de kerk, daarna gingen we naar de Uiterwegschool. We hebben ook gezeten in de openbare school in de Rozenstraat. Beide scholen werden toen afgebroken en tot nu toe zitten we al 30 jaar in de Baccarastraat, samen met onder andere tot voor kort de Schaakclub en de EHBO.”

Tepas prijst de goede ligging van het vertrouwde gebouw in het Stommeerkwartier: goed bereikbaar voor kinderen en centraal gelegen in het dorp.

Hoopvol over toekomst
Over de strijd die de laatste jaren heftig werd gevoerd toen bekend werd dat De Werkschuit wegens het verdwijnen van de bekende ruimte, rapporteerden wij al diverse malen. Tepas zou er uitgebreid over kunnen vertellen, maar ze concentreert zich liever op de toekomst die ze hoopvol tegemoet ziet, Dit geldt ook voor de vele docenten, waaronder Annefie van Itterzon die vanaf het begin betrokken is bij De Werkschuit en nog steeds haar artistieke lusten botviert op de kindertekenlessen.

Niet centraal gelegen
Centraal gelegen is het nieuwe onderdak op Oosteinderweg 287 niet, bevestigt Margo Tepas, die me rondleidt door de lichte ruimten waar materialen keurig een plek hebben gekregen en de naar Tepas hoopt, de vele leerlingen, zowel kinderen als volwassenen, een keus kunnen doen uit de vele cursussen die de komende maanden gegeven zullen worden.  

Het aanbod van cursussen is verrassend en groot en elke dag is er de mogelijkheid een keuze te maken. Nieuw zijn bijvoorbeeld de cursussen boetseren met jongeren vanaf negen jaar, creatief naaien met de machine en portretschilderen. Daarnaast zijn de al jarenlang met succes gegeven cursussen speksteenobjecten, handletteren, tekenen en schilderen, edelsmeden en andere creatieve vormingscursussen waaronder beeldhouwen.

Tepas: ”Acht jaar zijn we op zoek geweest naar een andere ruimte, we hopen vurig dat kinderen en volwassenen ons hier ook weer zullen weten te vinden. In ieder geval is er ruime parkeergelegenheid.”

Brief aan gemeente
De officiële opening van de Werkschuit zal plaatsvinden op zaterdag 29 september aanstaande en wordt verricht door Robbert-Jan van Duijn en Maritt Niesing. Maritt had op 15 mei vorig jaar als leerlinge van De Werkschuit een brief aan de gemeente geschreven. Ook een van de bestuursleden van het eerste uur, mevrouw Bep Poortvliet, zal aanwezig zijn.

Die dag is er voor belangstellenden open huis van 13.00 tot 16.00 uur. Voor de kinderen die zich op deze dag inschrijven voor één van de cursussen is er een leuke attentie.

Tekst: Leni Paul, foto's Jaap Maars

(advertentie)

3 reacties

  1. Zoals Piet aangeeft het staat vermeld, voor de duidelijkheid: de Werkschuit zit aan de Oosteinderweg 287, iets voorbij Prental.

  2. Beste Liesbeth,

    In de alinea naast de foto staat heel duidelijk het nummer.

    Met vriendelijke groet,
    Piet

  3. Misschien kan aan dit artikel worden toegevoegd op welk nummer op de Oosteinderweg de Werkschuit te vinden is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel