Debby Albers: 'tijd voor verandering'

Verbinding maken tussen mensen, warmte creëren waar dat nodig wordt geacht en al dan niet gelijkgestemden regelmatig bijeen brengen om bij koffie en koek of een gezamenlijke maaltijd te converseren over de ernstige én luchtige zaken in het leven. Debby Albers: ”Er zijn op dit gebied nog heel veel mogelijkheden.”
 
Het woord 'verbinding' zal deze middag regelmatig opduiken in het gesprek met de energieke Debby Albers. Het was ook een van de trefwoorden toen in oktober 2013 de Stichting Fedeli werd opgericht. Vier sterke vrouwen, waaronder de Aalsmeerse initiatiefneemster Albers besloten na lang beraad samen de schouders te zetten onder een doel, een missie waarin ze vurig geloofden: het creëren van een gelegenheid waarin met name alleenstaanden elkaar regelmatig zouden kunnen treffen.
 
Babbelkoffie
De naam Fedeli rolde tevoorschijn uit het inventieve brein van Debbie Albers.
“Hussel de woorden door elkaar en je hebt het woord liefde,” zegt Debby. Ik zag dat er heel veel alleenstaanden in mijn omgeving waren, niet persé eenzaam, maar toch mensen die zo nu en dan wel eens aanspraak zouden willen hebben. In diverse grote steden had je en heb je nog steeds de organisatie Resto Van Harte, waarin regelmatig mensen uit allerlei culturen aan tafel gaan met elkaar."
 
Samen eten geeft verbinding, weet Debby en daaromwij heeft ze enkele jaren geleden het initiatief genomen om in de Burgerzaal van het gemeentehuis met medewerking van de gemeente aan een lange eettafel een maaltijd te organiseren. "We hebben dat twee keer gedaan en het was al direct een groot succes. Tegelijkertijd zijn we toen als stichting begonnen met wat we noemen, de Babbelkoffie, een regelmatig te houden bijeenkomst om gezamenlijk koffie te drinken, gesprekken te houden, ervaringen uit te wisselen en met elkaar kennis te maken.”
 
Van huiskamer naar Oude Veiling
“Eerst deed ik dat in mijn eigen huis, daarna in het restaurant van De Oude Veiling. Ook de zondagmiddaglunches en de ongedwongen bijeenkomsten met de naam 'Lazy Afternoon' die in het weekend plaatsvonden werden tot nu toe in mijn huis gehouden.”
 
Hoe was de belangstelling? Want diverse, met name alleengaanden, hebben in Aalsmeer volop gelegenheid eens aan te schuiven voor een babbeltje en koffie.
Het antwoord van Debbie komt snel.
“Dat kan zijn, maar vaak gaat het dan toch om bijeenkomsten gebonden aan een kerkgenootschap.”
 
Al enkele jaren verlopen de Babbelkoffiebijeenkomsten tot volle tevredenheid van Debbie en haar bestuur dat zich de Warme Hartencub noemt en bestaat uit Jeanne, Claudette en Claire.
 
“De vrijblijvendheid speelt ook een grote rol. Je kan gaan, je kan ook niet gaan, maar regelmatig zien we toch dezelfde personen en ook weer nieuwe gezichten. Het is geanimeerd. Je ziet dat mensen uit hun comfortzone komen, er is geen dwang, niets hoeft, alles mag, men voelt zich op zijn gemak.”
 
Geen meditatie, geen zwaarwichtige verhandelingen, maar in ongedwongen sfeer bijeen zijn, zegt Debby.
 
Ander concept
Maar na drie jaar is het, wat de zogenaamde Lazy Afternoon, de culinaire hoogstandjes die Debby zelf regelmatig in het weekend organiseerde, tijd voor een ander concept, zegt de energieke Debby, van wie inmiddels haar eerste boek op de markt kwam en van wie we, op dit gebied, binnenkort weer een tweede boek kunnen verwachten.
 
“De tijd is rijp om de deur van mijn eigen huis voor de activiteiten van de Stichting te sluiten. De laatste Lazy Afternoon is komende zaterdag en dan zoeken we voortzetting in een andere omgeving. De missie van verbinding door onze Stichting gaat uiteraard door, we vervolgen onze weg om mensen te  binden en we zoeken daarom een andere ruimte voor onze bijeenkomsten.“
 
Debby Albers zou Debby Albers niet zijn als aan de doelstellingen ook geen nieuwe invalshoeken zouden  worden gekoppeld.
 
Fysiek en geestelijk
“We willen meer dan onze culinaire bijeenkomsten en onze Babbelkoffie's en dan denk ik bijvoorbeeld aan het organiseren van wandeltochten of samen schilderen. Buiten gezamenlijk fysiek en geestelijk bezig zijn doet de mens goed. Maar we gaan nu eerst op zoek naar een nieuwe locatie. Voorlopig stoppen we dus even met culinaire bijeenkomsten en Lazy Afternoon. De Babbelkoffie-bijeenkomsten gaan gestaag door. Als De Oude Veiling aan het eind van het jaar zal worden herbouwd hopen we bijeen te kunnen komen in de aangrenzende bibliotheek.”
 
Voor Debby voelen de veranderingen aan als een fase en als een groeiproces.
 
“We zijn uit onze jas gegroeid wat betreft diverse activiteiten. Het is tijd voor verandering. Daarnaast staan we nog steeds pal achter ons streven, meer mensen te bereiken voor wie het voeren van gesprekken, het ondergaan van een vrienschapsgevoel, nog altijd erg belangrijk zijn. Het concept heeft bewezen dat het werkt..”
 
Tekst: Leni Paul, foto's archief Jaap Maars

 

Geen reacties

Add a Comment