'Dit was vanmiddag Thom'

Op 93-jarige leeftijd is afgelopen week Thom van der Laarse overleden. Hij was een van de oudste rozenkwekers. Samen met zijn vrouw Nel leidde hij tot op hoge leeftijd zijn bedrijf aan de Aarbergerweg.

Thom van der Laarse stamde uit een elf kinderen tellend kwekersgezin aan de Oosteinderweg. Ter onderscheiding van de vele Van der Laarse´s stond het grote gezin bekend als 'de witte koppen'. Thom moest al jong aan het werk en was een korte periode werkzaam op de veiling. Hij ging zoals veel jongeren in die tijd in militaire dienst waar hij een opleiding sportleraar kon volgen en werd uitgezonden naar het toen nog geheten Indië.

Goede kwaliteit
Inmiddels was Nel, zijn toekomstige vrouw in zijn leven gekomen. Zij was werkzaam in de textiel, maakte als Amsterdamse kennis met het beroep van haar man en besloot zich daar eveneens voor in te zetten. Tot ver in de 80 heeft zij samen met Thom het bedrijf met verve geleid en het resultaat was dat Thom en Nel bekend stonden om hun bijzonder goede kwaliteit rozen zoals Ilona, Laminuette en niet de vergeten de fraaie Yellow Tombola die al snel bij kopers bekend stond als de Roos Thom.

Deze roos TomBo(skoop)La(arse) stamde uit het bekende Boskoopse rozenveredelaarsbedrijf van Hette Spek en vandaag laat de familie Spek weten dat Thom van der Laarse wellicht de oudste rozenkweker ter wereld zou zijn geweest...

Groot denken
Van 1967 tot 1972 maakte Thom van der Laarse deel uit van het bestuur van de toenmalige CAV (Centrale Aalsmeerse Veiling). De fusie van de twee veilingen juichte hij toe, evenals ook het latere samengaan met de veilingen in Honselersdijk en Rijnsburg. “Je moet groot denken,” was zijn stelling.

De uitvaartplechtigheid van Van der Laarse vond plaats in de pakschuur van het bedrijf. In de brandschone ruimte waar het echtpaar tot voor enkele jaren terug nog dagelijks bezig was, voerden namens de familie zonen Hans en André het woord. Ook de kleinkinderen Gwen, Juliette en Maxime spraken lovende woorden. Namens trouwe overburen Peter en Yolande de Groot, momenteel in Gambia, sprak uitvaartleider en buurman Jacco van der Laarse.

Thom was in zijn jeugd een begenadigd ballroomdanser en de muziek was daarom met onder meer Frank Sinatra en Glenn Miller helemaal in de stijl van de overledene.

“Dit was vanmiddag Thom,” aldus een van de circa 70 aanwezigen.

Tekst Leni Paul, foto familie van der Laarse

 

Geen reacties

Add a Comment