DownTown Ophelia grijpt naast INC Award

Een tikkie teleurgesteld maar bijzonder trots vanwege de erkenning, verliet de DownTown Opheliadelegatie gisteravond laat de feestelijkheden rondom de INC Awards uitreiking. Om de gala-avond bij te wonen in het sjieke Huis ter Duin ite Noordwijk was al een feest op zich.
 
De groep Aalsmeerders werd vervoerd met een oude Maarse en Kroonbus van de stichting Veteraan Autobussen. Aan boord, naast het bestuur van de stichting DownTown Ophelia, ook een aantal deelnemers aan dit jaarlijkse evenement en hun familieleden.  
 
Winst voor Happiness
Genomineerd zijn voor een award was al prachtig geweest. In de categorie ‘Werk en Opleiding’ moest Aalsmeer wedijveren met de stichting Bijna Baantjes en bedrijfsrestaurant Happiness. Dit laatste project pakte de prijs. Het feit dat de hier werkende mensen met een beperking een daadwerkelijke baan hebben, zal zwaar hebben meegewogen in het oordeel. 
 
Tan in plaats van Van Dam
De overtuiging van de jury was dat eigenlijk elke genomineerde organisatie een award verdient. Presentator van de avond Humberto Tan, die op het laatste moment de vanwege familieomstandigheden afgehaakte Nicolette van Dam verving, legde er diverse malen de nadruk op: “Beschouw jezelf echt als winnaar ook als je niet in de prijzen valt.” En daar had hij groot gelijk in. Samen met co-host Eveline Kamperman, de in rode galajurk gestoken jongedame met Downsyndroom, nam hij de razend enthousiaste zaal mee door het feestelijke programma. 
 
Blinddoek
Er waren sprekers, er was theater, muziek en een indrukwekkend verhaal van ondernemer Joost Rigter. Een man waar ogenschijnlijk niets mee aan de hand was, maar toen hij erkende nagenoeg blind te zijn, de zaal doodstil kreeg. Hij nam de aanwezigen mee in zijn wereld door iedereen een blinddoek te laten omdoen. Hilarisch en confronterend tegelijk. Die paradox werd de rode draad van de avond. Er was alle reden en ruimte voor vrolijkheid maar de realiteit werd niet uit het oog verloren. Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van ‘inclusiviteit’: mensen met een beperking die mee kunnen doen in de maatschappij.
 
Voortrekkers
De twaalf organisaties, verdeeld over vier categorieën die in filmpjes werden voorgesteld, maken hierin het verschil. Zij durven het aan om te investeren en zien de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Dat grote bedrijven als Hema, Essent en Albert Heijn daarin een voortrekkersrol vervullen is mooi. Maar kleinere organisaties als DownTown Ophelia inspireren minstens zo goed.
 
Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark, stak haar enthousiasme over de inclusiviteit niet onder stoelen of banken. “Iedereen hoort erbij en moet meedoen. Ik kan me niet voorstellen dat je wat hier vanavond voorbij komt, als ondernemer niet zou willen.”
 
Anders
Ingrid Kranenburg, initiator van DownTown Ophelia en winkelier, verwoordde het zo: “Mensen met een beperking kunnen alles, alleen doen ze het anders.” Die boodschap zal dankzij dit soort initiatieven en de aandacht die er is voor de INC Awards, steeds verder verspreid worden. Dan kun je misschien misgrijpen als het om de prijs gaat maar pak je op een andere manier wel de winst.
 
Foto's: (vanaf boven) de vertegenwoordigers van DTO met Karin Hulleman, Ingrid Kranenburg, Frank Wind en Ilse Zethof proberen de INC Award af te pakken van ‘Danny Glamour’, met tv-programma 'No Limits Network' winnaar in de categorie Kunst en Cultuur, geblinddoekt ervaart de zaal hoe het is om niets te zien, de complete Aalsmeerse delegatie op de trap van Huis ter Duin. Foto's en tekst Arjen Vos. Zie ook de gallery onder de advertentie van Hoekwater.
 
(advertentie)
 
 

1 Reactie

Add a Comment