Fotomodel vereerd met vlag

Fotograferen is vandaag de dag niet meer zo vrijblijvend als dat het geweest is. Dat komt met name door de nieuwe wet die de privacy moet bewaken, dat het er niet makkelijker op geworden is. We maakten het mee met het gebruik van een foto, enkele jaren geleden geschoten op de geraniummarkt. 

Bij toeval kwam de camera van Arjen Vos op 7 mei 2011 oog in oog met een opvallende bezoeker tijdens de bloemrijke markt. Met haar vrolijke lach, zwarte lokken en twee volle bakken geraniums op de schouders, wandelde ze daar langs de kramen. Het zonlicht aan de goede kant, alsof het plaatje in scene gezet was voor een promotiecampagne voor Aalsmeer Bloemendorp. Het had gekund maar het was niet zo. Een pure toevalstreffer voor de fotograaf. 

Beroemdheid
Geschoten in een tijdperk waarin van een privacywet nog geen enkele sprake was, werd de foto gepubliceerd in de krant en later aangekocht door de gemeente om een flyer mee op te fleuren. Zowel fotograaf als gemeente hadden geen idee wie de dame op de foto precies was maar dat veranderde toen de foto dit voorjaar ook op een aantal wapperende vlaggen in het centrum verscheen. "Leuk hoor, dat mijn vrouw een beroemdheid aan het worden is maar volgens mij moet er wel toestemming voor gegeven worden wanneer haar beeltenis wordt gebruikt voor promotiedoeleinden," liet Fred Behrens onlangs aan de gemeente weten. En daar had hij wel een punt...

Wat mag wel, wat mag niet?
Helemaal in het licht van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die begin juli is ingegaan. Een foto van een persoon valt namelijk onder het begrip 'persoonsgegeven' en daar moet dus zorgvuldig mee worden omgegaan. Dat is best nog even wennen voor diverse instanties en ondernemers. Wat mag wel en wat mag niet? En hoe zit het met het fotograferen van mensen voor Aalsmeervandaag..?

Volgens de NVJ (Nederlandse Vereniging voor Journalisten) vallen foto's voor journalistiek gebruik, gemaakt in de openbare ruimte, buiten deze wet. Dat geeft ons als nieuwssite gelukkig de nodige ruimte. Het komt de laatste tijd namelijk steeds vaker voor dat bij het fotograferen van bijvoorbeeld schoolkinderen die op straat spelen of een eerste steen leggen zoals onlangs bij Triade, juffen of begeleiders in paniek raken en de fotograaf sommeren het schieten te staken. Die stress is dus niet nodig. Wel wordt verwacht van de fotograaf dat deze de kinderen niet in een compromitterende pose vereeuwigt. Het wachten is op de eerste rechtzaak, vinden ze ook bij de NVJ, zodat nog duidelijker wordt wat wel en niet mag.

Cindy Crawford
Terug naar de foto van de bloemendame. De maker van de foto (ondergetekende) heeft zijn verontschuldigingen aangeboden en een schikking getroffen in de vorm van een vlag voor het fotomodel. Deze vrolijke verschijning blijkt te luisteren naar de naam Monique Behrens, woonachtig te zijn aan de Uiterweg en daadwerkelijk fotomodel te zijn geweest. "Jarenlang heb ik de wereld over gereisd voor fotoshoots voor allerlei internationale ondernemingen. Ik was niet zo goed als een Cindy Crawford of Doutzen Kroes maar heb wel een bijzonder leuke en drukke tijd gehad in dat werk," vertelt ze met dezelfde vrolijke uitstraling als we die kennen van de bewuste foto. "Ik vind het niet zo erg hoor, dat de foto gebruikt wordt voor promotie van Aalsmeer. Eigenlijk voel ik me best vereerd. En dat ik de vlag van jullie krijg vind ik helemaal leuk."

Foto's en tekst Arjen Vos

(advertentie)

Geen reacties

Add a Comment