Geen kok, geen schrijver, geen fotograaf, en toch een kookboek

 
‘Koken uit de kas’ is de titel van een handzaam en fleurig boek dat komende vrijdag zal worden gepresenteerd. Schrijfster is de in Nieuw-Oosteinde woonachtige Karin van Rijn die het kookboek onder meer maakte om de Voedselbankkas van OostOogst ‘te spekken’. Een gesprek met een enthousiaste, doortastende vrouw met een bijzonder verhaal.
 
Het leven neemt voor velen van ons vaak een onverwachte wending. Dat geldt zeker voor Karin van Rijn. Enkele jaren geleden werd deze sprankelende jonge vrouw getroffen door een ernstige ziekte.
 
“Dankzij de reguliere geneeskunde en een operatie ben ik genezen verklaard, maar inmiddels was ik me gaan verdiepen in de orthomoleculaire geneeskunde, een wetenschap waarbij met name voeding een geneeskundige werking kan hebben. Ik ben me daarin gaan scholen, volgde een HBO-opleiding in die richting en mag me orthomoleculair therapeut noemen.”
 
OostOogst begrip
Alom wordt inmiddels erkend dat we gezonder moeten leven en dat voeding daarbij een belangrijke rol speelt. Karin kwam in contact met Inge en André Zekveld van OostOogst. Deze voormalige rozenkwekers kweken al enkele jaren veel bekende en minder bekende groenten in hun kas en hebben inmiddels een vaste kring van klanten opgebouwd. “Ik werd daar ook klant van hun biologische en duurzaam gekweekte groente,” vertelt Van Rijn, “zij leveren ook veel van hun groente aan de Voedselbank en OostOogst is inmiddels ook bij veel Aalsmeerders een begrip aan het worden.”
 
Voedselbankkas
Maar nu dit mooie kookboek. Je zou denken: als er één categorie boeken is waarvan de stroom al vele jaren niet lijkt te stoppen is het die van de kookboeken. Hoe ontstond het idee?
“Ik kreeg in hun kas het idee voor een kookboek en André en Inge waren direct enthousiast. Ik heb geen opleiding als DTP-er, ben geen fotograaf en ook geen schrijver, maar ben toch dit kookboek gaan maken. Ik ben ook geen kok, maar kook wel graag. Toen we besloten tot de uitgave van dit kookboek hebben we gezegd, we nemen daar voornamelijk recepten in op met groenten die uit de kas van OostOogst komen. We geven het boek in eigen beheer uit en de opbrengst is bestemd voor de Voedselbankkas Aalsmeer van OostOogst.”
 
Overzichtelijk
Wie het boek in handen heeft (harde kaft, mooi uitgevoerd), kan niet anders dan hebberig worden en er direct mee aan de slag willen. Het boek is overzichtelijk en onderverdeeld in katernen van bijvoorbeeld Rabarber, Bladgroenten, Courgette en Pompoen. Recepten in het boek zijn beschikbaar gesteld door onder meer Restaurant Oh!, Soep Aalsmeer en Eet Lokaal.
 
De recepten zijn niet te ingewikkeld, wel vaak verrassend. Want wie maakt er wel eens springrolls van chioggiabiet, courgettehumus en pompoenparelcouscous? Uiteraard ontbreken ook de oer-Aalsmeerse Piet Vissers niet.
“Het zijn allemaal seizoensrecepten en de groenten zijn allemaal afkomstig uit en verkrijgbaar bij de kassen van Inge en André.”
 
Komende vrijdag wordt het boek officieel gepresenteerd voor een selecte groep genodigden en is het ook verkrijgbaar voor het publiek. Verkoopadressen en andere details zijn te vinden op de website van Oostoogst. Het boek kost €17,50.
 
Tekst Leni Paul, foto Arjen Vos
(advertentie)
 
 

Geen reacties

Add a Comment