In Memoriam: Nic Huizenga

Vorige week donderdag overleed op 90-jarige leeftijd Nic Huizenga. In Aalsmeer vooral bekend als onderwijzer en voormalig schoolhoofd van onder meer De Wegwijzer en de Eben Haëzer. Drie jaar geleden werd hij door Leni Paul geïnterviewd voor de rubriek ‘Hoe is het nu met…’ Daarin keek hij terug op zijn leven als leraar en erkende best streng te zijn geweest wanneer hij voor de klas stond en zelfs wel eens een tik te hebben uitgedeeld.
 
Nic Huizenga was als onderwijzer op drie verschillende Aalsmeerse scholen actief. Begin jaren ‘50 begonnen op de Immanuëlschool in Aalsmeer-Oost en daarna hoofd geworden van twee nieuwe scholen. Eerst in 1960 de Eben Haëzer, precies tien jaar later De Wegwijzer. Toen aan het einde van zijn loopbaan rond 1985 de wet op het basisonderwijs zijn intrede deed, werd het schoolhoofd ineens een directeur. Dat wilde hij niet zijn en zo eindigde hij zijn werkzame leven zoals hij begon: als leraar. 
 
Duizend kinderen
Met zijn rijzige gestalte, strenge blik en kenmerkende luide stem, boezemde hij ontzag in bij de kinderen. Toch had hij zeker ook een vriendelijke kant en toonde belangstelling voor zijn leerlingen. Bij zijn afscheid werd Huizenga koninklijk onderscheiden. In 35 jaar Aalsmeers schoolmeesterschap moet hij zo’n duizend kinderen voorbij hebben zien komen.
 
Karton
Ook zijn echtgenote Adeline was onderwijzeres. Zij viel veelvuldig in op de scholen waar Nic Huizenga actief was. Het gezin Huizenga woonde met vijf kinderen in de Hornmeer recht tegenover de school, in de Sweelinckstraat. Wonen in de wijk waar ook de school staat. Veel leerkrachten van tegenwoordig kiezen er bewust voor om juist niet al te dicht bij hun school te wonen. De laatste jaren woonde Nic Huizenga met zijn Adeline in een appartement in de Gerberastraat waar hij zich een nieuwe hobby meester maakte. Hij sneed met een stanleymes kartonnen verpakkingen van onder meer pizza’s in lange reepjes en bouwde daar alsof het Meccano was, enorme stellages van. Die kregen een plaats in hun woning.
 
Ook op kerkelijk en maatschappelijk vlak was Huizenga actief. Bijvoorbeeld als ouderling, scriba en voorzitter van de Gereformeerde kerk en als echtpaar betrokken bij de opvang van kinderen uit Tsjernobyl die hier kwamen aansterken.
 
Vereerd
Nic en Adeline toonden zich drie jaar geleden zeer vereerd door het verzoek van AalsmeerVandaag hen te mogen interviewen. Zoals het leerkrachten betaamd hadden ze zich grondig voorbereid op het interview en een aantal zaken op papier gezet die ze graag kwijt wilden. Ook het feit dat ze uitgebreid gefotografeerd zouden worden vonden ze mooi. “Hebben we straks in elk geval een mooie portretfoto voor op de kist,” liet Nic Huizenga zich ontvallen.
 
De uitvaart is vanmiddag om 14:00 uur vanuit de Open Hofkerk. Aansluitend vindt de begrafenis plaats tegenover de kerk.
 
Klik hier voor het interview zoals in december 2015 op AalsmeerVandaag te lezen was.
 
Tekst Arjen Vos
(advertentie)
 

Geen reacties

Add a Comment