Jan Stam had een neus voor techniek

Vrijdag 5 januari overleed Jan Stam. In de zomer van 2015 legde AalsmeerVandaag contact met de Computerwerkplaats van (toen nog) Heliomare met de vraag of er mensen beschikbaar waren voor redactiewerk. Jan Stam en Danny Bos werden als kandidaten naar voren geschoven en bleken beide over voldoende kwaliteiten te beschikken om de nieuwssite te ondersteunen.

In het begin zaten we (AalsmeerVandaag-initiator Han Carpay) en ondergetekende om toerbeurt aan de Zwarteweg om de mannen wegwijs te maken in de achtergrond van de site. Met hun neus voor techniek zat het wel goed. In korte tijd had zowel Danny als Jan door hoe de achterkant van de site in elkaar stak.

Ik bewonderde het optimisme van Jan. Hij kon niet veel meer dan de vingers van zijn rechterhand bewegen maar dat was genoeg voor het aansturen van zijn muis en het typen van tekst. 

Later werden de fysieke bezoekjes wat minder frequent en werd het meer coaching op afstand. Maar geregeld kwam ik er over de vloer om te kijken hoe het ging en af en toe vergaderden we ook met elkaar. Het bureau van Jan stond vooraan in de werkruimte, dus hij was de eerste om te begroeten. Altijd even een praatje over muziek en vooral over Ajax, waar hij bij vrijwel alle thuiswedstrijden van de partij was. Tenzij het te koud was. 

Vlak voor de kerst spraken we elkaar voor het laatst. Hij zei dat hij hoopte in de Arena een betere plek te krijgen dan achter het doel waar het zicht op het veld toch niet echt optimaal was en altijd het risico bestond een bal tegen je hoofd te krijgen, zoals hem wel eens was overkomen. Hij zal het waarschijnlijk niet op die manier bedoeld of bedacht hebben maar ik hoop van harte dat hij die betere plek nu heeft. Een plek waar zijn ziekte en handicap geen enkele belemmering meer vormen.

Het was een bijzonder genoegen om Jan gekend te hebben.

(Lees hier het interview terug dat we in 2016 met Jan Stam hadden)

Arjen Vos, hoofdredacteur AalsmeerVandaag

 

 

Geen reacties

Add a Comment