‘Jan was een veelzijdige bezige bij’

Jan Stam is niet meer in ons midden. Jan was een jongeman uit Mijdrecht van 35 jaar. Vanwege de spierziekte Duchenne reed hij in een elektrische rolstoel en nam zijn spierkracht langzaam maar zeker af. Op 5 januari heeft zijn lichaam de strijd verloren. Jan was ondanks deze situatie een vrolijke, behulpzame, hardwerkende en gezellige vent. Positief ingesteld en open naar iedereen. We gaan hem missen, dit vertrouwde gezicht van de dagbesteding aan de Zwarteweg.

Jan was bij OTT Mendel (voorheen Heliomare) een vaste kracht binnen de computerwerkplaats waar hij veel verschillende opdrachten met een hoop plezier uitvoerde. Een echte harde werker. Er werd met veel inzet gewerkt aan radioprogramma Halte Zwarteweg voor Radio Aalsmeer. Jan was de man achter de montage en de muziek. Jan achter de pc met een koptelefoon, dat vertrouwde beeld moeten we voortaan missen.

Verder schreef Jan voor AalsmeerVandaag. Voetbal op maandag kwam vaak van zijn hand. Ontwerpklussen, websites bijhouden en voorzitter van de cliëntenraad. Kortom, een veelzijdige bezige bij. Maar je kon altijd bij Jan terecht voor advies over computers. Of het een makkelijke of moeilijke vraag was, Jan kon je altijd helpen.

Jan hield ontzettend van Ajax, ‘zijn’ club en ging vaak naar wedstrijden toe. Meestal samen met zijn broer Christian, die aan dezelfde spierziekte lijdt.  Jan had altijd zijn mening klaar over de gang van zaken binnen Ajax. Spelers, trainers en beleid. Jan wist wel wat er beter moest. Je kon hele middagen met hem kletsen over ‘zijn’ club.

Muziek was ook belangrijk voor Jan. Hij ging graag met familie naar concerten. Van Heel Holland zingt Hazes tot Kensington en Bryan Adams. Jan was er veelal bij. De volgende dag hoorde je van Jan hoe het was geweest. Over het geluid, de lichtshow en effecten. Uitjes waar Jan zichtbaar van genoot en energie uithaalde.

De laatste periode zag je aan Jan dat sommige dingen toch wel zwaarder werden. Desondanks bleef hij positief en maakte er het beste van. Hij bleef leuke dingen plannen die hij nog graag wilde doen. Maar net na de jaarwisseling ging zijn gezondheid achteruit en moest hij worden opgenomen in het ziekenhuis waar hij vrijdag 5 januari vredig is ingeslapen.

Veel mensen zullen de positieve persoon Jan missen. De komende tijd zal het vreemd blijven dat Jan niet meer in ons midden is. Geen Jan in de taxi, geen Jan achter de computer met een koptelefoon, geen verhalen meer van Jan en geen lach meer. Verdrietig is het. We hebben gelukkig wel een hoop mooie herinneringen aan Jan. We houden ons daar aan vast en zullen hem herinneren als een positief ingesteld mens, die ondanks zijn eigen beperking voor iedereen altijd klaarstond.

Danny Bos, redacteur AalsmeerVandaag

 

1 Reactie

  • mariellewegman :

    Mooi geschreven Danny! Ik heb Jan eenmaal mogen ontmoeten, tijdens een vergadering van de AalsmeerVandaag-ploeg. Ik was oprecht onder de indruk van zijn positieve inslag en uitstraling. Mooie lach ook! Heel veel sterkte aan alle betrokkenen.

Add a Comment