Ojevaar en Vos vonden elkaar met DownTown Ophelia

De keuken van Restaurant Oh! heeft er sinds kort een nieuwe kracht bij. Tijdens het evenement 'DownTown Ophelia', dat vorig jaar april in de winkelstraat gehouden plaats vond, werd Laurens Vos gekoppeld aan het restaurant. Eigenaar Rob Ojevaar zag het wel in de jongeman met Downsyndroom zitten en gaf hem ruimte om zich verder te ontwikkelen.    

Wat zou het leven saai zijn zonder dromen. Dat geldt zeker voor Laurens Vos, een enthousiaste jongen met Downsyndroom. Hij is pas 19 jaar, maar heeft al mooie toekomstplannen. Een eigen restaurant runnen is zijn grote wens, maar omdat hij ook van muziek draaien houdt en graag rapt, zou het meest ideale plaatje een club zijn. Mensen kunnen er lekker eten en daarna de beentjes van de vloer om te dansen op vrolijke muziek, waarbij hij met zijn vriend Festus optreedt. Zijn vrienden Dominique, Michiel, Rick, Sam en Thom moeten er ook komen werken. De club zou aan het strand kunnen staan, want dat geeft zo’n lekker zomers gevoel. Laurens ziet het al helemaal voor zich en zijn ogen beginnen te glimmen als hij het hier over heeft.

Capaciteiten
Maar gaat hem dit ooit wel lukken? Dat zullen zijn omgeving en zeker zijn ouders zich regelmatig afvragen. Laurens is een doorzetter die veel begrijpt en veel talenten heeft. Maar is het niet te hoog voor hem gegrepen krijgt hij eerlijke kansen? Dromen mag altijd en het begin van zijn carrière in de horeca is er. Rob Ojevaar van Restaurant Oh! gaf hem de kans om wekelijks een middag in de keuken van zijn restaurant aan de Ophelialaan mee te draaien. Mise-en-place heet dat officieel en hij doet dit werk sinds mei. “Een vriendin van zijn moeder, die ik nog van vroeger ken, sprak mij aan of ik iets voor Laurens kon betekenen,” vertelt de restauranteigenaar. “Tijdens DownTown Ophelia heb ik hem voor het eerst ontmoet toen hij mee mocht draaien bij de buitentap. Ik zag dat hij zeker capaciteiten had.”

Toch is Rob nog wat voorzichtig. “Je moet niet teveel druk op zijn werk leggen en snelheid verlangen, maar het gaat goed. Hij is voor ons gewoon één van het team en zo behandel ik hem ook. Als hij iets niet goed doet, dan hoort hij dat. Freewheelen zit er natuurlijk niet bij, want er wordt met messen gewerkt en ons eten heeft een goede kwaliteit. Maar dat hoef je hem niet uit te leggen. Ik ben blij dat we Laurens met elkaar deze leerperiode kunnen aanbieden en ben ook trots op bijvoorbeeld Jesse, Arran en Rozayro die hem de kneepjes van het koksvak geduldig bijbrengen.”

Veel aanpakken
Laurens beseft dat hij nog heel veel moet leren en dat dit een eerste leerstage voor hem is. Toch zegt hij dat hij niets moeilijk vindt en dat hij eigenlijk nog niet met onbekende producten heeft moeten werken. Vos twijfelt niet aan zichzelf en durft veel aan te pakken. In tegenstelling tot zijn collega’s die weleens iets proeven, steekt hij nooit iets stiekem in zijn mond zegt hij. Zelfs geen stukje koek die hij aan het fijnmalen was voor het nagerecht. “Nee, dat mag niet en doe ik niet.”

Meegaan naar de winkel om iets te gaan kopen vindt hij ook leuk. Hij hoopt dat hij dat binnenkort ook een keertje alleen mag doen.

Na het werk en net voordat de gasten voor het diner binnenkomen, eet Laurens altijd met zijn collega’s, wat hij erg gezellig vindt. Hij mag dan vaak bepalen wat er gegeten wordt en helpt dat uiteraard ook mee klaarmaken. “Door hem zat ik laatst aan de spruitjes. Iets wat ik totaal niet lust, maar ja, hij mocht het zeggen,” aldus Rob.

Open Up
Naast zijn werk bij Restaurant Oh! werkt Laurens sinds kort ook bij Zaai Kweek & Eet in de keuken en is hij acteur bij toneelgezelschap Thomas uit Amsterdam. Hij speelt in Open Up, een toneelstuk dat tot nadenken zet. Het gaat over de NIP-test en Laurens speelt de laatste jongen met Downsyndroom in de wereld. Op de vraag of hij later acteur of restauranteigenaar wil zijn, gaf hij het tactische antwoord dat een combinatie toch ook goed kan.

De organisatie van DownTown Ophelia vindt het fantastisch dat Rob Ojevaar Laurens de kans heeft gegeven om bij hem te komen werken: "Een goed voorbeeld voor andere ondernemers." 

Tekst en foto’s Ilse Zethof

Foto's: Laurens Vos in de keuken van Oh! Boven met Rob Ojevaar (rechts) en collega Jesse.

(advertentie)

Geen reacties

Add a Comment