Oosterkerk blij met nieuwe dominee

Na vele jaren vacant te zijn geweest heeft de Oosterkerk sinds afgelopen zondag weer officieel een eigen dominee. De 52-jarige Menno Zandbergen werd tijdens een feestelijke dienst bevestigd. De nieuwe dominee is afkomstig uit Waddinxveen waar hij tien jaar voorganger was van De Rank. Zandbergen werd bevestigd door Gert de Ruiter, de dominee van de Dorpskerk die dit voorjaar zijn intrede deed in Aalsmeer.

Het lijkt erop dat de nieuwe voorganger in Oost over creatieve gaven beschikt. Speciaal voor deze dienst had hij een schaalmodel boomhut vervaardigd die voor in de kerk een plek had gekregen. De symboliek erachter maakte hij duidelijk in zijn preek waarin hij de kerkelijke gemeente vergeleek met het bouwwerk.

Uitnodigend
De stevigheid van een boomhut wordt volgens de dominee bepaald door de boom eronder. Met andere woorden: het fundament moet goed zijn. En daarbij hebben de eigenaren van de hut het voor het zeggen of je erbij mag horen of niet. Staan de deuren en ramen open voor iedereen en hangt de touwladder uitnodigend naar beneden? De volle kerkzaal werd in de korte intredepreek even goed aan het denken gezet.

Aalsmeers geschenk
Ondertussen knutselden de kinderen van de gemeente in hun eigen ruimtes een welkomstgeschenk in elkaar waarmee hun blijdschap kenbaar maakten. Een seringentak met daaraan voorwerpen en afbeeldingen die met Aalsmeer te maken hebben als bloemen, een watertoren, een vliegtuig en de vlag. Het stuk zal ongetwijfeld een plek krijgen in de werkkamer van de dominee die voorlopig nog in Waddinxveen te vinden is.

Na de dienst was er gelegenheid voor iedereen de nieuwe dominee de hand te schudden. Met de opdracht het kort en krachtig te houden zodat iedereen binnen een redelijk tijdsbestek aan de beurt zou komen.

Foto's: Menno Zandbergen tijdens zijn eerste officiële preek naast de boomhut, en bij binnenkomst met achter hem dominee Gert de Ruiter. (Foto's Koen Hulsebosch)

(advertentie)

 

 

Geen reacties

Add a Comment