Schrijfster onthult geheim van 'happy' worden

Aan de reclame voor het evenement had het zeker niet gelegen. Dat ‘helpen happy’ maakt en dat AalsmeerVoorElkaar daarover een meet-up zou organiseren in De Oude Veiling, was op alle manieren rondgebazuind. Een tikkeltje jammer was het voor de organisatie dat het gewone publiek het zaterdag nagenoeg liet afweten. Wel aanwezig waren vertegenwoordigers van een dik dozijn organisaties die op grote schaal afhankelijk zijn van vrijwilligers. Behalve dat ze zichzelf presenteerden, was er ook een programma waarin journalist/schrijfster Rachel van de Pol in een talkshowachtige setting werd ondervraagd. 
 
Misschien dat Aalsmeerders allemaal al iets doen op gebied van vrijwilligerswerk en daarom het niet zo nodig vonden de middag te bezoeken. Dat zou goed nieuws zijn. Anderszins misten ze wel een manier om geïnspireerd te raken want dat was wat er naast netwerken ook gebeurde. De zeer enthousiaste Van de Pol, aan de tand gevoeld door VoorElkaarmedewerkster Margo Rijerkerk, had een boek geschreven over 365 dagen goede daden doen. Dat uitte zich bij haar in het stiekem lappen van buurmans ramen, mensen tijdens een regenbui een paraplulift geven of bedankbrieven schrijven naar gemeentelijke instanties omdat die toch ook goed werk doen. Haar bereidwilligheid leverde haar in de pers benamingen op als Superwoman en Barmhartige Samaritaan.
 
Wie goed ontmoet...
Haar gedachte om hiermee te beginnen was: kan ik wel het verschil maken? Maar ze merkte dat door te helpen ook andere mensen in beweging kwamen om hetzelfde te doen. Helpen werkt dus besmettelijk, zo luidde haar conclusie. Mede doordat ze ook over haar acties blogde, zette ze mensen aan tot hetzelfde gedrag. “Het spreekwoord ‘wie goed doet, goed ontmoet’ heb ik omgedraaid naar ‘wie goed ontmoet, doet goed’, aldus Van de Pol die er ook een wetenschappelijke verklaring voor heeft dat helpen zelfs enigszins verslavend kan gaan werken. “Er bestaat zoiets als de ‘Helper high’, waarmee er bij het helpen een shot dopamine naar je hersens gaat waar je blij van wordt.”
 
Stuk milder
Wat al die hulpvaardigheid haar behalve inspiratie voor een boek nog meer gebracht heeft? “Ik ben een stuk milder geworden. En ik heb geleerd vooroordelen opzij te zetten over bepaalde mensen. Je kunt beter afgaan op wat mensen doen in plaats van wat je denkt dat ze doen. En pas als je zelf in beweging komt, weet je dat anderen bereid zijn om ook in beweging te komen. Maar zoek vooral het type vrijwilligerswerk dat bij je past. Daar krijg je namelijk energie van,” aldus de altijd tot helpen bereid zijnde schrijfster tot slot.
 
Daarna was het tijd voor de netwerkborrel in de ruimtes van De Oude Veiling waar gretig gebruik van werd gemaakt. En dat was ook nuttig.
 
Tekst en foto's Arjen Vos
(advertentie)
 
 

Geen reacties

Add a Comment