Vlag uit voor bruidspaar Zandvliet-Daggers

Drukke tijden voor de burgemeester en voor AalsmeerVandaag want maar liefst drie echtparen vieren deze week hun huwelijksfeest. Vandaag bezochten we met Jeroen Nobel het 60-jaar getrouwde bruidspaar Kees en Miny Zandvliet-Daggers in hun appartement aan het Drie Kolommenplein waar de vlag aan het balkon wappert. Twee van hun vier zonen wilden het bezoek niet missen en zorgden voor de catering.

Op 16 april 1958 trouwden Kees (86) en Miny (87) voor de rooms-katholieke kerk maar voor de gemeente gebeurde dat al op 24 december 1957. "Maar ons echte feest was in het voorjaar,” aldus de opgewekte en welbespraakte Kees Zandvliet wiens wieg in Kudelstaart stond, “eigenlijk in buurtschap Vrouwentroost, maar ik zei altijd Kudelstaart. Vrouwentroost was een beetje minder, vonden we in die tijd, het echte Kudelstaart begon na het Fort. Eerlijk gezegd ken ik het Kudelstaart van nu bijna niet meer terug.”

Tuinbouwbank
Na de lagere school doorliep Zandvliet de handelsavondschool en vond een werkkring bij de toen nog geheten Tuinbouwbank, die vele jaren later opging in de Rabobank. “Na zes jaar ben ik bij Wim Jongkind gekomen, een klein administratiekantoor, en ik kreeg al gauw eigen klanten. Daarna na enkele jaren met mijn zoon voor mezelf begonnen in een deel van de pastorie in Bovenkerk. Later hebben we in Bovenkerk een eigen pand gebouwd en heb ik er nog jaren gewerkt.

Als boekhouder behaalde hij begin jaren '90, hij was toen al 61, nog als een van de eersten in Nederland het AA-diploma waarmee hij zich gecertificeerd accountant mocht noemen.

Vier blonde dochters
Terug naar hoe het begon. Miny Daggers kwam via de vriendenkring in beeld, zo vertelt bruidegom Kees Zandvliet: “Zij was met het hele gezin uit Drenthe naar Aalsmeer gekomen. Vader werkte bij de douane en kreeg een baan bij de Belastingen in Hoofddorp. Er waren twee broers en vier blonde dochters waar de jongens in Aalsmeer op afkwamen als vliegen op een pot stroop. Toen we wilden trouwen was er woningnood. We begonnen in de Gloxiniastraat waar we negen jaar woonden, toen naar de Von Sieboldlaan voor zes jaar en daarna naar de Zwarteweg waar we veertig jaar hebben gewoond. In dat huis woont nu oud-pastor Wim Ernst die er ook regelmatig kerkelijke bijeenkomsten houdt van de Karmelietenorde. Wij zelf wonen al weer zesenhalf jaar hier op het Driekolommenplein.”

Straatnamen
Kees Zandvliet was altijd nauw betrokken bij het Aalsmeerse wel en wee. Zo zat hij vele jaren in het bestuur van het Kloosterhof en van de Karmelkerk. "Daar rolde ik in via een stukje welzijnswerk. Ineens zat ik in het bestuur. Dat was in de tijd dat er bouwplannen waren voor het Kloosterhof begin jaren '70. Eigenlijk ben ik er pas een paar weken geleden echt mee gestopt," aldus de bestuurder die mede voor die werkzaamheden in 1996 een koninklijke onderscheiding ontving.

Geen buschauffeur
Miny heeft diverse werkkringen gehad. Ze noemt Vroom en Dreesmann, Kraan Mode en Maarse en Kroon. "Wat ik daar deed? Ik was in elk geval geen buschauffeur," zegt ze terwijl ze er zelf bij in de lach schiet, "het waren gewoon kantoorwerkzaamheden," aldus de stralende bruid die volgens echtgenoot en de aanwezige zonen Stephan en Otto (op de foto hieronder links en rechts naast hun ouders) altijd achter de naaimachine te vinden was.

Straatnamen
Kees Zandvliet is nauw betrokken geweest bij de naamgeving van vele straten in Aalsmeer. “Zo heb ik er samen met enkele andere Aalsmeerders voor geijverd dat er een straat genoemd zou worden naar meneer Den Hertog, directeur van de Ulo en de Avondschool, gevestigd in wat nu een kinderdagverblijf in de Schoolstraat is. Ik heb destijds nog les van hem gehad, een bijzondere leraar. Een klasgenoot die op de fiets vanuit Uithoorn naar school kwam en zijn huiswerk was vergeten, stuurde hij direct terug om het op te halen. Zo vergat hij het nooit meer. Die man heeft enorm veel betekend voor Aalsmeer. En die straat is er ook gekomen. We hebben nu een onderwijzerswijk in Oost.”

Bescheiden
Het echtpaar Zandvliet heeft behalve de twee aanwezige mannen, nog twee zonen. En drie kleinkinderen. Het jubileumfeest wordt bescheiden gevierd. "Met familie en wat vrienden doen we dat komende zaterdag in De Serre in Rijsenhout," aldus Zandvliet tot besluit.

Tekst Leni Paul en Arjen Vos, foto’s Arjen Vos

(advertentie)

Geen reacties

Add a Comment