CDA onder de indruk bij GreenBalanz

In Aalsmeer en Kudelstaart lopen veel bedrijven voorop als het gaat om duurzaamheid. “De overheid moet bedrijven veel meer in staat stellen om te verduurzamen. Minder overbodige regelgeving en meer meedenken met ondernemers." Dit concludeerde de CDA-delegatie van de afdeling Aalsmeer/Kudelstaart na afloop van het bedrijfsbezoek aan kwekerij ‘GreenBalanz’ vorige week donderdag.

Tijdens de rondleiding door Sjaak van der Weijden bij de orchideeënkwekerij aan de Mijnsherenweg, kreeg de CDA-delegatie veel te horen over de duurzame insteek van deze onderneming. Zo heeft ‘GreenBalanz’ in 2014 de eerste volledig biologische Phalaenopsis orchidee op de markt gebracht. Baanbrekend voor de Nederlandse sierteeltsector en spraakmakend voor de internationale sierteelt- én biologische markt.

Warmtebuffer
Er wordt volgens het CDA veel gepraat over gasloos maar er zijn ook ondernemers die de daad bij het woord hebben gevoegd en al vele jaren gasloos zijn. Bij ‘GreenBalanz’ wordt de overtollige zomerwarmte opgeslagen. In de winter wordt deze warmtebuffer gebruikt om de kas te verwarmen. Hierdoor is in de winter veel minder gas nodig om de juiste temperatuur te creëren. Het gasverbruik van de kwekerij is hierdoor met 1.1 miljoen kuub gereduceerd. Dit komt overeen met het verbruik van ruim 700 huishoudens per jaar.

Zoals ‘GreenBalanz’ omgaat met warmte biedt het niet alleen kansen voor de sierteeltsector zelf, maar ook voor de gebouwde omgeving, zo concludeerde het CDA na afloop. Met de opgewekte warmte kunnen hele woonwijken verwarmd worden en kunnen we veel sneller naar goedkopere en slimmere alternatieven voor aardgas.

Foto's: Orchideeënkweker Sjaak van der Weijden geeft uitleg aan de CDA-delegatie. Foto's CDA

(advertentie)

 

Geen reacties

Add a Comment