Fusieplan Bas Eenhoorn schiet Aalsmeer in verkeerde keelgat

Op het moment dat Aalsmeer zich vol stort op de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester, gooit interim-burgemeester van Amstelveen Bas Eenhoorn de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat Aalsmeer beter af zou zijn in een grotere gemeente. Eenhoorn pleit op persoonlijke titel bij de Commissaris van de Koning voor een stevigere ambtelijke en bestuurlijke samenvoeging van verschillende gemeenten. Aalsmeer is ‘not amused’ en laat via een reactie weten dat behoud van zelfstandigheid en identiteit het uitgangspunt blijft.

Volgens Eenhoorn verloopt de samenwerking tussen beide gemeenten de laatste tijd een stuk stroever dan aan het begin. Zonder concrete voorbeelden te noemen schrijft hij: “De ambtelijke samenwerking vertoont na vijf jaar een zekere mate van metaalmoeheid. Besturen benaderen de prioriteiten van en in de ambtelijke organisatie verschillend. In plaats van versterking van de samenwerking komt de ambtelijke samenwerking daardoor ter discussie te staan. Dit brengt onaanvaardbare risico’s met zich mee.”

Eén sterke gemeente
De interim-burgemeester zegt er van overtuigd te zijn dat het moment nu is aangebroken om de bestuurlijke samenwerking tussen de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn en Ouder-Amstel te agenderen. Op basis van gesprekken met ‘diverse collega’s’ in de regio, concludeert hij: “Iedere burgemeester geeft in eerste instantie aan dat zijn/haar gemeente zelfstandig wil opereren. Ook de gemeenteraden hebben de ambitie zelfstandig te blijven. Maar op hetzelfde moment wordt door bijna iedere burgemeester aangegeven dat het realistisch lijkt dat over tien jaar de gemeentegrenzen veranderd zijn. Ik stel mij voor dat op den duur één sterke gemeente Amstelland ontstaat.”

Ook geeft hij aan dat een samenvoeging van verschillende kleinere gemeenten onder één bestuur vaak wordt gezien als bedreiging voor het behouden van eigen identiteit (Kudelstaart en de Kwakel). Er zijn volgens hem echter tal van voorbeelden dat bestuurlijke herindelingen juist zorgen voor expliciete aandacht voor kernen en steden

Haarscheurtjes
Om verdere haarscheurtjes in de ambtelijke samenwerking te voorkomen pleit hij er voor om steviger ambtelijk en bestuurlijk samen te werken op een grotere schaal en in het bijzonder ook op het gebied van digitalisering, duurzaamheid, sociaal domein en bereikbaarheid en mobiliteit. Daarmee wordt voorkomen, zo vindt hij, dat stappen terug in plaats van stappen vooruit worden gezet. “Een bestuurlijke schaalvergroting, als einddoel, zorgt ook voor een eigenstandige positie in de Metropool Amsterdam. Binnen de Metropool zoeken de grote gemeenten (Amsterdam, Almere , Zaanstad, Haarlemmermeer en Haarlem) elkaar steeds meer op buiten de formele MRA-verbanden. Hierbij is Amstelland uitgesloten, waardoor wij niet ten volle onze belangen kunnen behartigen.” 

Burgemeester en Wethouders van Aalsmeer zijn onaangenaam verrast door de plannen van Eenhoorn en kwamen gisteravond met de volgende schriftelijke reactie:

Krachtiger stem

 “Burgemeester Eenhoorn pleit in zijn brief voor een stevigere ambtelijke en bestuurlijke samenwerking, in het bijzonder op gebieden zoals digitalisering, duurzaamheid, sociaal domein en bereikbaarheid. Daar zijn wij het mee eens. Ook onderschrijven wij dat verdergaande samenwerking wenselijk is om als Amstelland gemeenten een krachtiger stem te laten horen binnen de metropoolregio. Logisch gevolg daarvan is dat gemeenten op bestuurlijk niveau meer gaan samenwerken. Een uitgangspunt in ons collegeprogramma is dat wij voor een toekomstbestendig Aalsmeer willen kijken hoe wij onze positie in de regio kunnen versterken met behoud van onze identiteit. Bestuurlijk samenwerken is echter iets anders dan bestuurlijke samenvoeging. Ook uw raad heeft in haar Raadsprogramma 2018-2022: Samen bouwen aan vertrouwen aangegeven dat zij kiest voor zelfstandigheid en behoud van de eigen identiteit. Dat is en blijft ons uitgangspunt.”

Verkeerd gevallen
Vooral het feit dat burgemeester Eenhoorn uitspraken doet over de ambtelijke samenwerking tussen Aalsmeer en Amstelveen op een moment dat leden van beide colleges met elkaar in gesprek zijn over versterking en verdere ontwikkeling van deze samenwerking, is verkeerd gevallen. “Wij vinden het onzorgvuldig dat burgemeester Eenhoorn met deze notitie komt juist nu twee Amstelland gemeenten een procedure in gang hebben gezet voor de benoeming van een nieuwe burgemeester.”

Foto's: Burgemeesters Nobel en Eenhoorn in een eerder onderonsje, tijdens de presentatie van het rapport over de bestuurscultuur in mei 2015, foto midden: Bas Eenhoorn onlangs bij de opening van het Cultureel seizoen in Amstelveen. Tekst en foto's Arjen Vos

(advertentie)

9 reacties

  1. De amtelijke samenwerking verloopt stroever en komt ter discussie te staan. Wat zijn hierin of hierbij onaanvaardbare risico’s ? Dat de bugemeesters aangeven dat het realistisch lijkt dat over tien jaar de gemeentelijke grenzen veranderd zijn lijkt voor mij onwaarschijnlijk. Een eigen identiteit van Kudelstaart en de Kwakel heeft niets met gemeentegrenzen te maken, dit is bijkomend een fabeltje. Als er amtelijk zich haarschuiringtjes voordoen, zij het de burgemeesters die hierin op in moeten gaan en maatregelen nemen. De interim-burgemeester van Amstelveen Hr. Eenhoorn blijkt hiervoor niet in staat te zijn, maar wel de vuile was buiten hangen. Het is beter gezamelijk hierover overleg te plegen om stappen vooruit te maken en niet achteruit.
    Elke gemeente kan tot op heden zijn zaken goed regelen, waarin mede blijkt dat het binnen Amstelveen niet geheel goed gaat.

  2. De verklaring van het college is een zwaktebod. Dat “gemeenten op bestuurlijk niveau meer [moeten] gaan samenwerken” staat haaks op de opmerking van Eenhoorn dat de samenwerking de laatste tijd een stuk stroever verloopt, en in het bijzonder: “In plaats van versterking van de samenwerking komt de ambtelijke samenwerking daardoor ter discussie te staan. Dit brengt onaanvaardbare risico’s met zich mee.” Behoud van zelfstandigheid van Aalsmeer (lees: behoud van het “pluche”) moet niet de doelstelling zijn, de Aalsmeerse inwoners snakken naar bestuurlijke slagkracht “binnen de metropoolregio”. Behoud van een eigen Aalsmeerse identiteit is gewaarborgd als Aalsmeer een stel zwaargewichten levert in het gefuseerde gemeentebestuur. Lieden die zich tot op heden ver hebben gehouden van de dorpspolitiek van de afgelopen vele jaren. De bijdrage van Karel Hooijman is raak.

  3. Terwijl bedrijven allang ervaren hebben dat fusies en schaalvergroting niet werken gaan bestuurders denken het wiel weer te moeten uitvinden. Dat het kosten bespaart is een fabel, het tegendeel is waar.

  4. Commissaris van de Koning Remkes heeft Eenhoorn verzocht de burgemeesters van Aalsmeer, Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel mee te delen dat hun gemeentes worden samengevoegd met gemeente Amstelveen. Het -verbouwde- gemeentehuis van Aalsmeer gaat hun ambtenaren herbergen.

  5. Aalsmeer is al jaren bezig zichzelf op te laten heffen, laten verloederen van tuinbouw, tuinbouw vreemde locaties, omgebogen bestemmingsplannen, veiling opgeslokt, dorp zonder hart, leeg gemeentehuis, geen centrumfunctie van het centrum, parkeerparken, dorpsbestuurders zonder visie en onbetrouwbaar. Aalsmeer laat het gebeuren door landelijke ingezette schaalvergroting onder de mom van kostenbesparing. Tegenstand zal te laat zijn.

  6. Er is een worst voor gehouden ,met alle gevolgen van dien .
    Aalsmeer uw komt wel weer aan de beurt ,ook de afhankelijkheid naar Amstelveen zal niet gebeuren oppositie grijp uw kans om dit niet te laten gebeuren!!
    Onze bewoners zijn niet voor niets in de weer om de politiek ook een kans te geven om Aalsmeer te behouden als gemeente er moet een strijd geleverd worden in de politieke arena .

  7. Typisch dat juist twee waarnemend burgemeesters er tegengestelde meningen op nahouden over wat er zou moeten gebeuren met Aalsmeer. Hoe dan ook, Aalsmeer heeft zich volledig afhankelijk gemaakt van Amstelveen. De anderhalve man en een paardekop in het verwaarloosde monumentale gemeentehuis van Aalsmeer….. Wanneer realiseert Aalsmeer zich nu eens dat het ambtelijk en bestuurlijk afloopt in Aalsmeer!!!

  8. Grappig dat een een interim-burgervader zich gaat bemoeien met een gemeente waar hij niets over heeft te zeggen!
    Het wordt tijd dat er ook in A’veen weer een ‘eigen’ burgemeester krijgt en geen passant zoals deze! Dan mag Eenhoorn lekker met pensioen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel