In gesprek over eerlijke woonruimteverdeling

'Mensen die met spoed een woning nodig hebben moeten altijd voorgaan op mensen die een betere woning zoeken'. 'Als je voorrang krijgt op een woning, mag je die niet weigeren'. Aan de hand van deze en andere stellingen ging wethouder Robert van Rijn vorige week dinsdag met bewoners in gesprek over eerlijkere verdeling van sociale huurwoningen.
 
Voor deze dialoog nodigde de gemeente via loting 2800 inwoners uit voor een zogenoemde ‘Town hall meeting’. In totaal gaf zo'n vijf procent (ruim 130 mensen) gehoor aan de uitnodiging. 
 
De wethouder laat in een persbericht weten blij te zijn met de opkomst en concludeert hieruit dat het onderwerp leeft in Aalsmeer. Samen met de vijftien regiogemeenten probeert Aalsmeer de wachttijd voor een sociale huurwoning te verkorten en de verdeling eerlijker te maken. Hierbij worden de ervaringen en ideeën van bewoners als waardevol beschouwd.
 
Resultaten
Bewoners stemden op stellingen, waarna hierover het gesprek plaatsvond. Zo vindt de meerderheid (65 procent) dat mensen die met spoed een woning nodig hebben moeten voorgaan op mensen die een betere woning zoeken. Er is hierbij bijna geen verschil in stemgedrag tussen bewoners die op de wachtlijst staan en niet. De belangrijkste spoedreden vindt men een ‘jongere die thuis woont in een problematische thuissituatie’ (69 procent) gevolgd door een 'gezin met kinderen dat woont bij familie of vrienden' (59 procent) en als derde 'scheiding met kinderen' (57 procent). Ook stelt de meerderheid (48 procent) dat je een woning niet mag weigeren als je voorrang krijgt. Zo’n 37 procent is het hier niet mee eens.
 
Hoe verder?
In 2019 werken alle vijftien regiogemeenten samen aan een voorstel. In de eerste helft van 2020 gaat dit voorstel bij alle gemeenten de formele inspraak in . Na vaststelling van het beleidsvoorstel wordt dit vertaald naar een Huisvestings-verordening. Tijdens dit proces zijn er weer allerlei inspraakprocedures. De verwachting is dat per 1 januari 2021 de nieuwe regels in werking treden.
 
Tekst gemeente Aalsmeer
 
Foto's: (boven) sociale huurwoningen aan de Salomon Dierkenslaan (foto archief AV), de zaal met toehoorders luistert naar de wethouder (foto gemeente Aalsmeer)
 
(advertentie)
 
 
 
 

Eén reactie

  1. Ik was bij deze gemeentehuis bijeenkomst, het was schokkend te vernemen hoe hoog de nood is. En nog schokkender is het te moeten meedenken over een betere verdeling van 128 woningen op 9500 mensen die zoeken…. lijkt mij dat de gemeente die 128 woningen al nodig heeft voor de urgentie gevallen. De gemeente gaf aan niet zelf te willen bouwen, maar als de nood zo hoog is kan je dat miz niet meer aan de markt overlaten en moet je als overheid ingrijpen. En gaan Bouwen, bouwen en nog eens bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel