Studenten Wellant maken groenplannen Kudelstaart

Afgelopen maandagavond kwamen tijdens het Bewonersoverleg van de Dorpsraad Kudelstaart de initiatieven aan de orde voor een groene inrichting van het terreintje ingeklemd tussen de tennisvelden en het Corry Vonkpad. Er waren acht initiatieven binnen gekomen waarbij de voorkeur uitgaat naar de aanleg van een biodivers parkje. Studenten van Wellantcollege MBO is gevraagd om over de invulling na te denken. Joop Kok, naast verslaggever ook architect, kreeg het verzoek deze jongeren daarbij te begeleiden. Hij maakte de volgende beschouwing.
                                                                                                                              'Een jaarrond schuil-, nest-, en foerageergelegenheid voor insecten, amfibieën, reptielen, vogels, kleine en grotere zoogdieren. Bomen, struiken en planten die voldoende nectar en stuifmeel hebben voor (wilde) bijen, vlinders en alle andere insecten. Kortom een parkje met een grote biodiversiteit, vol leven, met ruimte voor de spelende mens. Dat moet het worden daar tussen de schooltuin van de Antoniusschool en de tennisbanen.
 
Uitwerken en beheer                                                                                                                          Veertien studenten zijn minmiddels in vier groepjes gestart om voor het parkje van circa 4200 vierkante meter een sfeerimpressie uit te werken. Op 19 december worden de resultaten gepresenteerd op het Wellantcollege. Samen met de groenambtenaren van de Gemeente willen zij het plan verder uitwerken. Misschien ook het beheer van het parkje, samen met inwoners van Kudelstaart en wellicht de bewoners van Ons Tweede Thuis.
 
Eerste schets
Uitgangspunt was een eerste schets. Toen we ter plekke gingen kijken leek het mij wel interessant om de intimiteit van de plek te verhogen door aan de zijde van de bebouwing, langs het water, knotwilgen te plaatsen. Tezamen met het dijklichaam langs het tennisveld ontstaat er dan een duidelijk begrensde ruimte. Er ontbreekt dan nog wel een gevoel van avontuur. Dat kan worden ingebracht door ter plekke van de entree een sloot te graven. Via een simpele houten brug is het terrein bereikbaar. Aan deze zijde ligt het meer natte deel van het terrein. Hier kunnen kinderen spelen en vindt ook de pad een plek.
 
De bestaande schooltuinen schuiven op naar het midden, met daartegenover onder de bomen, een zitplek waar je het parkje in zijn geheel kan overzien. Het wordt afgesloten met fruitbomen en een puinheuvel op een plek waar al veel puin in de grond zit. Daar bovenop een ‘kunstwerk’ cq insectenhotel en vogelbroedplaats.
 
Het terrein is op deze manier in een zestal thema’s ingedeeld die een grote verscheidenheid aan invullingen garanderen en waar verschillende groepen mee aan de slag kunnen. Het biedt zo voldoende structuur en uitdagingen voor een verdere uitwerking.'
 
Procedure
Momenteel vindt er door de gemeente een analyse van de plannen plaats. Aan de hand hiervan zal een keuze worden gemaakt die mede ter beoordeling zal worden voorgelegd aan de bewoners.
 
Tekst Joop Kok
 
Foto's Joop Kok, archief AV
 
 (advertentie)
 

Geen reacties

Add a Comment