FCA Zaterdag zakt dieper, RKDES en FCA (Zo) pakken winst

Sterk afwijkende resultaten afgelopen weekend bij de Aalsmeerse/Kudelstaartse clubs. Eersteklasser FC Aalsmeer blijft door het negende competitieverlies in zwaar weer. Na een lichte opleving vorige week tegen CSW in Wilnis (1-1) ging de formatie van Cor van Garderen op eigen veld tegen Zwaluwen'30 met een 4-0 nederlaag zwaar onderuit.

Binnen twintig minuten keek de thuisclub tegen een 2-0 achterstand aan. Van Garderen trachtte met enkele omzettingen in het veld zijn team op het juiste spoor te brengen. Tot aan de rust kansen op een tegentreffer. De mooiste kreeg centrumspits Chelton Linger, na een handsbal fabriceerde de aanvaller vanaf de penaltystip echter niet meer dan een 'rolletje' die werd gekeerd en ook in de kansrijke rebound faalde Linger opzichtig.

Rood voor Harte
In de tweede helft liep Zwaluwen'30, de ploeg uit Hoorn heeft kansen op de tweede periodetitel, verder weg bij het opnieuw zwak opererende FC Aalsmeer. Nadat verdediger bij de roodgroenen Thomas Harte na een onbesuisde overtreding met zijn tweede gele kaart vroegtijdig moest gaan douchen, stapelden de kansen zich op voor de bezoekers. Nog tweemaal moest Aalsmeer-doelman Van der Wiel de bal uit het net vissen. FC Aalsmeer zakt op de ranglijst naar de twaalfde positie en belandt daarmee onder de rode streep.

RKDES voortvarend
Derdeklasser RKDES is in de jacht op promotie voortvarend begonnen. De roodzwarten versloegen tien kilometer van huis in Nieuwveen buurman Nicolaas Boys met 2-1. De Kudelstaarters kwamen in de eerste helft op voorsprong door een treffer van Mano van Veen. De aanvaller reageerde heel alert op een veel te zachte terugspeelbal van een verdediger. Beheerst schoof Van Veen de bal langs doelman Stouten.

Nieuwveense storm
Door een opleving bij Nicolaas Boys kort na rust kwam de thuisclub via een score van Stef de Groot op gelijke hoogte. Even dreigde RKDES na de gelijkmaker in het nauw te komen, de gastheren trachtten een tweede doelpunt te forceren. De bezoekers lieten het hoofd evenwel niet op hol brengen, met rust aan de bal en goed overzicht, doorstond het team van Kiri Kalaitzis de kortstondige Nieuwveense storm.

Winnende treffer Indy van Koert
En vanaf het moment dat de oefenmeester van RKDES kort achter elkaar drie verse krachten binnen de lijnen bracht kregen de roodzwarten weer duidelijk de overhand. Ruim een kwartier voor tijd de verdiende beslissende treffer van de Kudelstaarters. Na een goedlopende combinatie aan de rechterkant stond clubtopscorer Indy van Koert (foto) op de juiste plaats de 1-2 in de touwen te jagen. Eerste belangrijke winst voor RKDES in deze promotiegroep van twaalf teams en elf speelrondes kent (halve competitie). Bovenste twee  teams promoveren rechtstreeks.

FCA Zondag start met winst
Het zondagteam van FC Aalsmeer is met winst gestart in de degradatiegroep. In Rotterdam versloeg de derdeklasser SV Besiktas uit met 2-3. Aanvankelijk leek het een makkelijke middag te worden voor de Aalsmeerders. Met goed en sterk aanvalsspel prijkte er een 0-3 ruststand op het scorebord. Een vroeg doelpunt in de tweede helft van de thuisclub deed de wedstrijd kantelen.

Waar in het eerste bedrijf geen vuiltje aan de lucht leek voor de bezoekers moest het nu alle zeilen bijzetten om niet onder de voet te worden gelopen door het ontketende Besiktas dat acht minuten later de 2-3 kon aantekenen. FC Aalsmeer kwam in het laatste half uur flink onder druk te staan, met wat kunst- en vliegwerk hield het team van Marco Bragonje de poort tot einde wedstrijd echter gesloten. FC Aalsmeer begon het gevecht voor lijfsbehoud dus met een knappe driepunter.

Tekst Klaas leegwater, foto's Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van de Groenstrook.