FCA Zondag schiet uit zijn slof, DES in mineur

Dit voetbalweekend wisselende stemmingen in Aalsmeer en Kudelstaart. Zowel het zaterdag- als zondagteam van FC Aalsmeer behaalde een knappe zege, op beide dagen zorgend voor lachende gezichten in het rood-groene kamp. Vier kilometer verderop een heel andere teneur. Het Kudelstaartse RKDES bleef voor de derde achtereenvolgende wedstrijd puntloos, het team van trainer Kiri Kalaitzis zakt daardoor af naar de zevende plek op de ranglijst in de derde klasse en valt daarmee in deze halve competitie voorlopig buiten het dit seizoen zo belangrijke rijtje van de eerste zes.

Eersteklasser FC Aalsmeer trok in het thuisduel tegen koploper AFC wat betreft strijdlust en hartstocht alle registers open. Na twee nederlagen op rij waarbij trainer Van Garderen stevig klaagde over te weinig inzet van zijn spelers troefden de gastheren opponent AFC juist op dit onderdeel geweldig af. De Amsterdammers die in het aantrekkelijke duel het meeste balbezit hadden en voetballend beter uit de verf kwamen, moesten het antwoord op zoveel gedrevenheid schuldig blijven.

Verdiende zege voor FCA Zaterdag
Halverwege de eerste helft viel de enige en beslissende treffer. Burak Sitil voltrok vanaf elf meter het vonnis over de lijstaanvoerder. De thuisclub kreeg de penalty toegewezen na een handsbal van AFC-er Swart. Sitil, na zaterdag een aantal weken afwezig, knalde de bal hard en laag in de touwen. In het vervolg slaagde AFC er nauwelijks in gevaar te stichten in de buurt van doelman Nick van der Wiel die slechts een paar maal handelend moest optreden. Aan de andere kant verzuimde de thuisformatie de score verder op te voeren.


Verdiende 1-0 zege voor FC Aalsmeer dat zich door de vierde seizoenswinst weer meldt in de groep van titelkandidaten. AFC liep door het verlies de eerste periodetitel mis, de eerste seizoensprijs werd nu een prooi voor RODA'46 uit Leusden. Aanstaande zaterdag is er opnieuw een thuiswedstrijd voor FC Aalsmeer, tegenstander is hekkensluiter in 1A: Victoria.

Doelpuntenfestijn
Op de zondagafdeling van de roodgroenen was er eveneens veel vreugde. Aan de  Beethovenlaan behaalde derdeklasser FC Aalsmeer de tweede competitiezege. Dat gebeurde in een opmerkelijk duel tegen het Haagse Graaf WillemII VAC. In de eerste helft had de thuisclub weinig in te brengen en moest toezien hoe de bezoekers door een fout in de defensie op 1-0 kwamen. Na de pauze was daar opeens een totaal ander wedstrijdbeeld.


FC Aalsmeer kwam aan het begin van de tweede helft op gelijke hoogte door een benutte strafschop van Karol Mirowski, de gelijkmaker was het startsein voor een klein Aalsmeers doelpuntenfestijn. Middenvelder Joeri van de Schraaff zorgde met een droge knal voor de 2-1, waarna Mirowski met twee treffers de stand naar 4-1 tilde. In de slotseconden schoot verdediger Ruud Bierens bij de Hagenaars in eigen doel, waardoor de 5-1 uitslag daardoor een ietwat geflatteerd randje kreeg. Niemand die daar bij FC Aalsmeer om maalde, tweede zege binnen en laatste plaats in groep Q1 verlaten.

RKDES spoor bijster
Minder vrolijk nieuws uit Kudelstaart. Derdeklasser RKDES, vooraf door velen en niet op de laatste plaats door de roodzwarten zelf bestempeld als voornaamste promotiekandiaat in groep Q1, is de laatste periode het juiste spoor zoekgeraakt. In Voorschoten liep RKDES tegen het derde achtereenvolgende en tot nu meest zware verlies aan. De 5-1 nederlaag tegen Voorschoten'97 tikte aan bij het team van Kiri Kalaitzis. Het goede spel en de spelvreugde zijn de Kudelstaarters opeens volledig kwijt.


Het forse verlies van RKDES werd kort na de pauze (0-0) ingeleid door een discutabele strafschop voor de thuisclub na een vermeende handsbal van verdediger Robin van der Steeg. De bezoekers, in Voorschoten onder meer zonder de geblesseerde Roy Endhoven, konden zich daarna niet goed over deze tegenvaller heenzetten. Het team van Kalaitzis ontwikkelde wel meer druk op de vijandelijke helft, grote doelkansen leverde dit vrijwel niet op.

In Mineur
Voorschoten'97, vooraf vijf punten minder verzameld dan RKDES, profiteerde optimaal van de ruimte die de roodzwarten achterin weggaven. Vier keer een snel uitgevoerde counter en slecht ingrijpen van de Kudelstaartse defensie, inclusief doelman Tommy Blokzijl, 
brachten de thuisclub in de zevende hemel en stortten de bezoekers in groot mineur.

De sterke uitgangspositie die RKDES in de eerste competitie duels opbouwde, is na drie nederlagen op rij als sneeuw voor de zon verdwenen. Opeens zal  het voor de op papier uitgesproken promotiekandidaat nog een hele klus worden in de resterende zes duels een plaats bij de eerste zes te bemachtigen. Alleen dan kwalificeert RKDES zich voor de promotiegroep.

Later op voetbalinaalsmeer.nl uitgebreider verslag Voorschoten'97-RKDES en reactie trainer Kiri Kalaitzis. Tevens videoverslag FC Aalsmeer-AFC.

Klaas Leegwater voetbalinaalsmeer.nl

Foto's: (vanaf voorpagina) Sander Aznar Martinez in een kopduel met een AFC'er, Bram Vaneman in duel, felicitaties voor matchwinner Burak Sitil en de jarige (en winnende) trainer Cor van Garderen. Foto's Jaap Maars.

(advertentie)

 

 

Geen reacties

Add a Comment