FIQAS rekent in boeiende derby laat af met Volendam

In een handbalduel dat vanaf het begin tot einde enorm fascineerde kwam FIQAS Aalsmeer in de spannende slotfase tegen stugge aartsrivaal KRAS Volendam als sterkste bovendrijven. Met de sublieme doelman Gaby Birjovanu in de hoofdrol kreeg de thuisclub de hardnekkige tegenstander in de laatste speelminuten eindelijk op de knieën. De verdiende 25-23 zege brengt de Aalsmeerders na negen duels op een zesde positie in de Bene League.

Een kat heeft negens levens, is een bekende uitdrukking. Het kleine huisdier waarde figuurlijk rond in de dichtbevolkte Bloemhof, droeg een Oranje shirt en deed er alles aan het veelgebruikte gezegde te onderstrepen. Vijf, zes keer werd Volendam in zestig minuten handbal door het sterk spelende FIQAS op forse achterstand gezet, de verliezend finalist om de Nederlandse handbaltitel wist keer op keer uit de klauwen van de Aalsmeerders te ontsnappen.

Aarzelend
Tien minuten slechts was de af en toe grimmige wedstrijd tussen de twee handbalbolwerken uit NoordHolland aan de gang of er stond de veelzeggende 10-3 op het scorebord. Een overweldigend begin van de thuisclub dat onder nieuwe trainer Bert Bouwer na een aarzelende competitiestart bezig is met een sterke serie. Negen punten uit de laatste vijf duels behaalde de zwartwitten in de afgelopen periode. Een ploeg in vorm dus.

Dat ondervonden de  palingdorpers bijzonder snel. Bij FIQAS ging de bal vliegensvlug van hand tot hand, veel variatie in de aanval en de dekking was stevig en goed. Met de al direct excellerende FIQAS-doelman Birjovanu, die in de beginfase bijna elke Volendamse tegenstoot onschadelijk maakte, leek de thuisploeg de regioderby met ondermeer vier treffers van Quinten Ouderland al in een vroeg stadium te beslissen.

Doelpuntenmachine
Vanaf 10-3 krabbelden de bezoekers echter terug naar 10-7. Na een gemiste strafworp van Remco van Dam liep het thuisteam weer weg naar 14-7 om vervolgens in de resterende negen minuten tot de rust slechts eenmaal tot scoren te komen. Opeens stokte de doelpuntenmachine van Bouwer. Slordig spel en foutjes slopen binnen bij FIQAS. Pas in de 30e minuut de vijftiende Aalsmeerse treffer. Volendam was in de tussentijd terugkomen tot twaalf scores. Ruststand 15-12.

Voormalig bondscoach van het damesteam Peter Portengen trachtte Volendam na de pauze nieuw leven in te blazen met enkele wijzigingen binnen de lijnen.  Ondermeer international Gerrie Eijlers (36), dit seizoen overgekomen uit de Duitse Bundesliga, kwam onder de lat te staan. Het hielp de gasten uit het vissersdorp opnieuw aan een opleving. In de 42e minuut 17-17 op het scorebord.

Rode kaart
Vervolgens bouwde FIQAS wederom een marge op naar 21-17. Precies in de lijn van het opwindende en onvoorspelbare duel, waarbij het enthousiaste publiek zich steeds luider liet gelden,  was de tussenstand vier minuten voor tijd 24-22. Bijna was Volendam, dat in de eindfase linkeropbouwer Jan Josef met een rode kaart naar de zijkant zag gaan, dus bijna opnieuw langszij gekomen.

Birjovanu fabuleus
Een paar geweldige reflexen van Gaby Birjovanu op schoten van Beemsterboer en Van Schie en even later op een strafworp van Geert Hinskens, leidde de uiteindelijke Aalsmeerse winst in. Die reddingen, begeleid met luid gejuich van het thuispubliek,  konden evenaren met de fabuleuze stop van Birjovanu in de eerste helft toen Beemsterboer in de break op twee meter de goalie op zijn weg vond.  Birjovanu was wederom in topvorm. Nieuwe bondscoach Erlingur Richardsson zijn keuze al gemaakt?

Geen herkansing
FIQAS ging met de 57e minuut op de klok voor de 25-22. Rob Jansen gooide centimeters naast de paal waarna Van Schie er 24-23 van maakte. In de tegenaanval kogelde Van Dam rakelings over. Volendam poogde het vervolgens slim te spelen door met enigszins vertraagd spel de gelijkmaker in de laatste wedstrijdseconden te fabriceren, zodoende de thuisclub geen herkansing meer te bieden op de eventuele winnende treffer. Volendammer Sonni de Jonge stuitte op Birjovanu, FIQAS nam over waardoor Samir Benghanem in het slotsignaal de eindstand op  25-23 kon bepalen. Volendam uiteindelijk dus toch op de knieën.

Vijfde winstpartij voor FIQAS dat onder Bouwer alleen nog maar beter kan worden. Na jaren zonder prijzen gloort er weer hoop in Aalsmeer-Oost.  Volgende week is in Belgie CALLANT TONGEREN de tegenstander, nummer tien van de de Bene League. Over twee weken op zondagmiddag  26 november komt Hurry Up naar de Bloemhof.

Scores FIQAS: Remco van Dam 9, Quinten Ouderland 5,  Samir Benghanem 3,  Michael Kamsteeg 2, Wai Wong 2, Rob Jansen 2, Tim Bottinga 1 en Jimmy  Castien 1.

Tekst Klaas Leegwater, foto's Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van Hoekwater.