Gemeente beraadt zich over ‘metalen lekkende rubberkorrels’

Gemeente Aalsmeer gaat zich in de komende periode beraden over maatregelen die genomen kunnen worden om milieurisico's rondom kunstgrasvelden (die zijn ingestrooid met rubbergranulaat) zoveel mogelijk te beperken. Dit maakte de gemeente vrijdagmiddag bekend.

Aanleiding voor de eventuele stappen van de gemeente is een aangifte die de koepel van milieuorganisaties Recycling Netwerk onlangs heeft gedaan bij het Openbaar Ministerie vanwege mogelijke milieurisico’s bij het gebruik van rubberkorrels op en onder sportvelden. De organisatie stelt dat sportclubs, gemeenten en bandenleveranciers strafbaar zijn, omdat het rubber zware metalen zou lekken in de bodem. 

Strafrechtelijk onderzoek
Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie bestudeert de aangifte op aanknopingspunten voor eventueel strafrechtelijk onderzoek. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaan onderzoek doen naar de milieurisico’s (water- en bodemverontreiniging) van rubbergranulaat in kunstgrasvelden.

Als reactie daarop verklaart gemeente Aalsmeer: “We zullen deze ontwikkelingen nauwlettend blijven volgen. We zullen samen met ESA (beheerder sportaccommodaties) bekijken of er extra beheermaatregelen getroffen kunnen worden om uitloop van het rubbergranulaat zo veel mogelijk tegen te gaan.”

Honderdduizend euro
Aan welke maatregelen wordt gedacht, meldt het bericht op de gemeentelijke website niet. In Aalsmeer/Kudelstaart gebruiken FC Aalsmeer en RKDES kunstgrasvelden met het bewuste rubbergranulaat dat zich in de loop van jaren door wind en regen ophoopt in berm en bosschage langs de velden. Dat veroorzaakt milieuschade in bodem en water.

Als blijkt dat ook ónder het kunstgrasveld sprake is van bodemverontreiniging door het gebruik van een mengsel van gemalen rubberbanden zand/lava, is de gemeente veel verder van huis. Dat betekent de grond saneren, geschatte kosten honderdduizend euro per veld. Het onderzoeksprogramma ZEMBLA ontdekte dat bij 1800 velden in Nederland dit het geval is, veelal kunstgrasvelden die langere tijd terug zijn gerealiseerd.

Niets over gemeld
Het kunstgras op het hoofdveld van FC Aalsmeer is ruim negen jaar geleden aangelegd. In de mededeling vandaag op de website van gemeente Aalsmeer wordt niets gemeld over een eventueel bodemonderzoek onder het kunstgras.

Juist deze week maakte het bestuur van FC Aalsmeer bekend dat volgend jaar zomer het hoofdveld een nieuwe kunstgrasmat krijgt. Met als instrooisel; rubbergranulaat. Veel gemeenten in Nederland kiezen inmiddels voor een ander soort infill. Vooral kurk als instrooisel is in opkomst.

Tekst Klaas Leegwater (Voetbalinaalsmeer.nl), foto archief AV

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel