Green Park verovert in Volendam landstitel

Voor de tweede maal op rij en voor de elfde keer in de historie hebben de handballers van Aalsmeer de landstitel veroverd. In de uitverkochte en benauwde sporthal Opperdam versloeg de ervaren formatie van Bert Bouwer Volendam met 26-23. Na de overwinning vorige week in Aalsmeer tijdens de heenwedstrijd (24-23) konden de bloemendorpers de begeerde kampioensschaal op de late zondagmiddag trots showen aan de vele fans die naar Volendam waren afgereisd.

De zege van Green Park was dubbel en dwars verdiend. Behoudens de eerste twintig minuten, een periode waarin de bezoekers constant tegen een kleine achterstand moesten aanhikken, waren de zwarthemden heer en meester in het palingdorp. Met doelman Marco Verbeij die in de wedstrijd groeide en het sterke spel van het trio Benghanem, Van Dam en Bottinga, bouwde Green Park sluipenderwijs aan een voorsprong.

Verdedigingslinie van formaat
Na de ruststand van 10-12 werd de wedstrijd in het eerste gedeelte van de tweede helft beslist. Volendam,  bekerwinnaar en eerder dit seizoen in eigen huis de Aalsmeerders tweemaal de baas, kreeg opeens geen voet meer aan de grond. De oranjehemden liepen zich steeds stuk op de uitstekende functionerende verdedigingslinie van Green Park, of faalden in de afwerking. En juist bij de Aalsmeerders begon het te lopen als een tierelier met als grote aanjagers de excellerende Bottinga en de vlijmscherpe Van Dam, zijn laatste optreden in de hoofdmacht.

De wijze hoe Bottinga in de 44e minuut het verschil naar zes treffers tilde (13-19) was formidabel. Ogenschijnlijk met een simpele polsbeweging gooide de Hagenees de bal snoeihard langs doelman Schellekens in de touwen. Zijn zesde treffer van de wedstrijd was tevens een mentale tik voor Volendam. En de thuisformatie kreeg een nieuwe optater toen Jordy Baijens een paar minuten later met rood het veld moest verlaten.

Hoop voor de thuisclub
Het goed draaiende Green Park liet daarna geen ruimte voor een Volendamse wederopstanding, hoewel de thuisclub bij 16-19 weer even iets van hoop koesterde. Drie minuten later was de marge weer vijf (18-23). Ruim voor het laatste fluitsignaal was voor iedereen duidelijk dat Green Park het opnieuw ging flikken, voor de tweede maal op rij de landstitel pakken.

Het team van Bouwer, de trainer is ook de komende tweede seizoenen hoofdcoach in Aalsmeer, speelde in Volendam als een heel sterk en hecht collectief. Een team waarbij niemand verzaakte, iedereen zijn steentje bijdroeg. Bijvoorbeeld Erik Blauw, de middenopbouwer die volgend seizoen het shirt van Volendam draagt. Hoezo daarom extra druk bij zijn strafworpen? Viermaal toonde Blauw zich vanaf zeven meter een koele kikker. Belangrijke treffers.

Hossen met de schaal

Op de tribune in het vak van de Aalsmeer-fans en op de bank bij spelers en begeleiding een vroegtijdig feestje, al probeerde de geconcentreerde Bouwer de euforie nog even uit te stellen. Dat lukte natuurlijk voor geen meter. Zijn ploeg was door het dolle en even later, inmiddels had ook Robin Boomhouwer (stopt) zijn doelpuntje meegepikt, mocht zijn selectie echt los gaan binnen de lijnen. Hossen met de schaal, de elfde.

Tekst: Klaas Leegwater; fotografie: Jaap Maars (zie voor meer foto's de gallery onder de advertentie)