Greenpark buigt voor Bocholt

Na vier duels in de BENE-League moet Greenpark Aalsmeer voorlopig genoegen nemen met een plaats in de subtop. Gisteravond slaagde de het team van Bert Bouwer er niet in tijdens het inhaalduel tegen belangrijke concurrent Achilles Bocholt de punten in eigen huis te houden. De Aalsmeerders verloren met 31-33.

Het bal der landskampioenen, in de Bloemhof matig bezocht, ontwikkelde zich tot een enerverend schouwspel. Greenpark Aalsmeer en Bocholt, de laatste twee jaar winnaar van de BENE-League, vanaf 2015 drie keer veroveraar van de landstitel, en afgelopen week doorgedrongen tot de derde ronde van EHF-Cup (volgende tegenstander het Spaanse Liberbank Cuenca), gaven elkaar een uur lang bijna geen duimbreed toe. De ploegen waren erg aan elkaar gewaagd.

Verslapping
Tot tien minuten voor rust hield de thuisclub, opnieuw zonder de geblesseerde hoekspeler Robin Boomhouwer, de Belgen met klein verschil op afstand. Verslapping en slordigheden bij de Aalsmeerders gaven Bocholt de kans met 15-13 voorsprong de pauze in te gaan. Evert Kooijman had met zeven treffers een groot aandeel bij de doelpuntenproductie van de bezoekers.

Trainavicius gangmaker
Bouwer bracht in de tweede helft doelman Gaby Birjovanu voor Marco Verbeij. De Roemeense goalie liet zich meteen gelden met enkele fantastische reflexen. Zodoende kon Greenpark Aalsmeer goed in het spoor blijven van de Belgische titelhouder en na 40 minuten opnieuw de leiding (19-18) nemen. Bij de thuisformatie was Vaidas Trainavicius daarbij de grote gangmaker. De van Hurry Up overgekomen Litouwse middenopbouwer scoorde dinsdagavond negen keer.

Benghanem in oranje
Richting het einde van de wedstrijd kroop Bocholt wederom iets weg van de Aalsmeerders. Twee minuten voor tijd gooide Samir Benghanem de 31-32 in de touwen. De cirkelloper, door bondscoach Erlingur Richardsson opgenomen in de voorlopige selectie voor de eerste twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Estland en Letland, profiteerde in de slotminuut bijna van een afspeelfout van Wout Winters. De Belg herstelde zijn fout direct door te verhinderen dat Benghanem de gelijkmaker kon scoren. In de tegenstoot bepaalde uitblinker Kooijman (elf goals) de eindstand op 31-33.

Zaterdag Lions
Achilles Bocholt gaat door de winst nu samen met HC Visé BM aan de leiding in de BENE-League. Greenpark Aalsmeer met een wedstrijd minder gespeeld, staat op vijf punten achterstand. Aanstaande zaterdag speelt de formatie van Bouwer wederom een thuisduel. Tegenstander is het Limburgse OCI-LIONS dat vijf maanden geleden door de 'Tigers' in een verbeten strijd om de landstitel aan de kant werd gezet.

Tekst Klaas Leegwater

Foto's: coach Bert Bouwer haalde 'good old' Jarcha van Dijk terug naar het eerste. De 41-jarige cirkelloper speelt normaal in het derde en is erbij gehaald als stand in voor Samir Benghanem. Scheidsrechterduo was Laurens van Kessel (foto) en Adrian Tanasescu. De Belgen vieren een feestje na de winst. Foto's Jaap Maars.