Greenpark wint opwindend gevecht in Sittard

Op de lastige weg naar plaatsing voor de Final Four in de BENE-League hebben de handballers van Green Park Aalsmeer in een opwindend en fysiek hard duel een belangrijke hobbel genomen. In Sittard versloeg het team van Bert Bouwer aartsrivaal OCI LIONS met 19-20. In de sfeervolle Limburgse sporthal eisten beide doelmannen de hoofdrol op en zowel zeer kort tegen het einde van de eerste als de tweede helft scoorden de bezoekers een cruciaal doelpunt. Door de nipte winst en de puntendeling in het treffen tussen concurrenten Volendam en BEVO bezet Green Park met nog vijf wedstrijden te spelen de vierde positie op de ranglijst.

Het was voor de handballiefhebbers weer een heerlijke confrontatie tussen de twee Nederlandse kemphanen. Alles wat deze zaalsport zo mooi maakt was zaterdagavond in groten getale te aanschouwen. Strijd, spanning, veel emoties, bij vlagen mooi handbal, meelevend publiek en een zenuwslopend scoreverloop. Dat de wedstrijd pas in de laatste speelseconden werd beslist paste precies in het meeslepende scenario.

Tussensprint
Greenpark begon sterk in Sittard. De landskampioen trok fel van leer, binnen vijf minuten hadden de Aalsmeerders een 4-1 voorsprong opgebouwd. Wat dat betreft leek het begin een kopie van de topper buitenshuis twee weken geleden in Bocholt. En ook toen werd het verschil door de thuisclub met een kleine tussensprint snel goedgemaakt. LIONS kwam terug tot 7-7 en even later voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong (10-9). De Limburgers gingen evenwel door een geweldig moment van Robin Boomhouwer met een achterstand de kleedkamer in voor tien minuten rust.

Uitgelaten Boomhouwer
Na een goed blok van de Aalsmeerders op de eigen cirkel bemachtigde Boomhouwer de bal. Met de wetenschap dat LIONS op dat moment speelde met 'empty goal' mikte de hoekspeler met een strakke worp vanaf bijna veertig meter het leer nauwkeurig in het verlaten doel. Precies in de laatste seconde van de eerste helft plofte de bal in het net. Met een uitgelaten Boomhouwer voorop liep Greenpark met een punt voorsprong de catacomben in.

Verbeij man of the match
De eerste vijf minuten van het tweede bedrijf gaven een  opmerkelijk beeld. Hoeveel scoringskansen beide ploegen ook kregen de bal wilde de doellijn in die fase niet passeren. Oorzaak: fantastisch keeperswerk van beide goalies. Zowel Marco Verbeij als Rudi Schenk waren zaterdagavond in topvorm, dat Verbeij na de wedstrijd door de thuisclub als 'man van the match' werd uitgeroepen moet met miniem verschil zijn geweest.

Zinderend slot
Greenpark, dat al volop bezig is met de selectie voor volgend seizoen door het onlangs binnenhalen van jeugdige talenten Max de Maat (Quintus) en Pepijn Michielsen (Hellas), bouwde vanaf de 56e minuut gestaag aan uitbreiding van de marge. Halverwege de tweede helft stond er 13-18 op het bord. In het handbal zegt dat dus weinig, LIONS met veel steun in de rug van het thuispubliek en door een tijdstraf van Samir Benghanem kwam binnen vijf minuten terug tot 17-18. Het was het startsein van een zinderend wedstrijdslot.

Strafworp in slotseconden
Bij 18-19 in de 59e minuut dom balverlies van Greenpark. Serge Heijnen van Lions brengt het thuispubliek op de banken door in de tegenaanval 19-19 achter Verbeij te gooien. Dertig seconden voor tijd dertig loopt hoekspeler van Greenpark  Quinten Ouderland handig weg van zijn tegenstander en krijgt bij zijn sprongschot een duw in de rug van Roel Adams. Twee minuten tijdstraf voor de dader en een strafworp voor Greenpark beslist het arbitrale duo.

Scherpschutter Vaidas Trainavicius bij de Aalsmeerders maakt vanaf zeven meter geen fout, 19-20. Trainer Mark Schmetz van LIONS vraagt direct een time-out aan, de bevlogen coach haalt het tactische noodscenario uit de broekzak om zijn team  in de laatste vijftien seconden nog langszij te laten komen.

Klein feestje na mislukte vlieger
Heel dicht kwamen de Limburgers in de slotseconden bij 20-20. Een slim uitgevoerde aanval werd besloten met een 'vlieger', beoogde afmaker Ivar Stavast timede echter verkeerd, hij kwam met zijn lichaam bovenop de bal terecht. De Aalsmeerders realiseerden zich meteen dat de buit binnen was. Handen gingen de lucht in, een klein feestje rond de middenlijn werd gevierd. Een belangrijke zege bij de aartsrivaal weggesleept. De vierde positie is nu in handen voor de formatie van Bert Bouwer.

Tekst Klaas Leegwater, foto's Jaap Maars (zie ook de gallery onder de advertentie van Martinez Chocolade)