Handballers herstellen zich: ‘final four’ lonkt

Na zijn loopbaan als handballer kan hij zich zo aansluiten bij de plaatselijke toneelvereniging.  Na een klein duwtje in de rug van Neerpelt-speler Marco Vernooy ging Aalsmeerder Samir Benghanem tien seconden voor tijd en de  tussenstand 27-28 op het scorebord met een overdreven grote duik naar de vloer. Scheidsrechterskoppel Cappa en Goffin trapten met open ogen in het theater van de cirkelloper. Kostbare seconden voor de thuisclub verstreken en de nipte winst voor FIQAS Aalsmeer was binnen.

De overwinning in het Belgische Neerpelt, de tiende in de Bene League-competitie, was een belangrijke voor de ploeg van trainer Bert Bouwer, die wegens ziekte werd vervangen door oud-doelman Peter Tier. Na twee nederlagen houdt de winst op de Zuiderburen FIQAS goed in de race voor een eindnotering in de top vier.

Met nog vijf duels voor de boeg is koploper Bocholt zo goed als verzekerd voor plaatsing in de 'final Four' over ruim een maand in Den Bosch. Voor de overige drie plaatsen komen nog zes, mogelijk zeven teams in aanmerking. FIQAS heeft niet een bijzonder zwaar resterend programma. Achtereenvolgens Quintus, Sasja, Volendam, Tongeren en Hurry Up.  Het biedt kansen voor een hoge eindnotering.

Dynamisch                                                                                                                                   Zaterdagavond tegen het lager genoteerde Sporting Nelo speelde de Aalsmeerders een wisselvallig duel. Veel gemiste kansen, voornamelijk door goed keeperswerk van Thijs van Leeuwen en het Belgische houtwerk, maar de bezoekers verdedigden sterk en lieten in het verloop van de aantrekkelijke en dynamische wedstrijd, die lange tijd gelijk op ging, mooie staaltjes handbal zien.

Pas tegen het einde van de eerste helft kwam FIQAS voor de eerste keer in de wedstrijd op voorsprong (12-13), om vijf minuten later met 15-14 de rust in te gaan. Kort na de pauze eerst nog 16-14, vanaf dat moment ging het lopen bij de formatie van gelegenheidscoach Tier.

Vlieger                                                                                                                                                                Robin Boomhouwer, zaterdagavond aan de rechterkant heel goed op dreef (totaal tien scores), bracht FIQAS voor de tweede maal op voorsprong (16-17). Marco Verbeij stopte vervolgens een strafworp en een paar minuten later was de tussenstand opeens 20-24, waarbij de laatste score, na een fantastische stop van Gaby Birjovanu, een  prachtige 'vlieger' was. Aangever Boomhouwer, afmaker Remco van Dam.

Bij 22-27 en nog vijf minuten te spelen leek FIQAS, dat in Neerpelt bij een twee minuten tijdstraf regelmatig de doelman inwisselde voor een extra veldspeler ('empty goal'), af te stevenen op een ruime overwinning. In de slotfase kwam de thuisclub echter nog een keer sterk opzetten. In de laatste vijf minuten waren de Belgen vijf keer trefzeker, FIQAS slechts eenmaal.

Met 26-28 en nog 30 seconden op de klok leden de bezoekers bij een aanval knullig balverlies. Sporting Nelo nam snel over en gooide snoeihard de 27e treffer achter Birjovanu. FIQAS onverwachts toch nog in het nauw, de professioneel uitgevoerde theatervoorstelling van Benghanem bracht uitkomst. Tiende competitiewinst was een feit voor de Aalsmeerders, de 'final four' lonkt.