MMA geeft zelfvertrouwen opkikker

De bekendheid van MMA, beter bekend als Mixed Martial Arts begint de laatste jaren steeds meer toe te nemen. En steeds meer mensen beginnen hun weg te vinden naar de Octagon, de benaming voor de achthoekige kooi waarin de gevechten plaats vinden.

MMA is een multidisciplinaire vechtsport bestaande uit verschillende gecombineerde vechtsport stijlen en technieken. Zo vinden we er niet alleen Judo en Worstelen, maar ook Thaiboxing en Braziliaanse Jiu Jitsu in terug. Deze sport staat bekend onder verschillende namen zoals ‘Vale tudo’, ‘Freefight’ en ‘Cage fighting’.

Barbaars gebeuren
Ondanks dat deze sport relatief nieuw is in Europa, en in sommige landen pas begint op te komen, bestaat de sport eigenlijk al duizenden jaren. Met als beginjaren tijdens het Romeinse rijk en de Oude Grieken. Uiteindelijk kwam het in de late jaren 1800 in Japan terecht waar wedstrijden werden gehouden tussen twee personen met ieder een andere achtergrond in de vechtkunst. Zo kon worden beslist welke vechtsport de meest efficiënte was. Door dat er toen zonder eigenlijke regels of gewichtsklasse werd gevochten was de sport destijds meer een barbaars gebeuren.

Ondertussen is de sport uitgegroeid tot een sport met discipline, volharding en respect waarbij getrainde tegenstanders van gelijke gewichtsklasse onder strenge regels het Octagon betreden. Het barbaarse van de sport is verdwenen, maar het knokken is gebleven. Een hele grote stap in de MMA-wereld was de UFC (Ultimate Fighting Championship). Een organisatie die werd opgericht in 1980, en de MMA eindelijk op de kaart bracht. Al gauw volgden er meer organisaties zoals Pride FC, WEC (World Extreme Cagefighting), One Championship, Invicta, Bellator MMA en meer.

Booming
Al heel snel vond de sport zijn weg naar Nederland dat al langer bekend stond om de voorliefde voor kickboxen. Er bleef echter een soort taboe berusten op het MMA door zijn (toen nog) barbaarse imago. Pioniers in het spel zoals Bas Rutten, Chris Dolman en ‘Dirty’ Bob Schrijber hebben het MMA dan ook aan populariteit doen winnen. En in de late jaren 90 is de sport echt beginnen boomen. Steeds meer Nederlandse MMA gyms begonnen uit de grond te rijzen, en MMA wedstrijden krijgen langzaam maar zeker een vaste plaats. Zo heeft de sport ook zijn weg gevonden naar Aalsmeer waar al eerder kickbox wedstrijden werden gehouden. In andere delen van het land zijn enkele bekende MMA gyms zoals onder meer Hemmer’s Gym, Bonjasky Academy, Sports Academy Schreibern en KOPS Gym.

Inmiddels hebben grote namen zoals Gegard Mousassi, Melvin Manhoef, Stefan Struve, Remco Pardoel en Alistair Overeem hun intrede gedaan in de kooi. Sporters die stuk voor stuk een imposante carrière hebben weten op te bouwen voor zichzelf.

Vrouwelijke vechters
Voor de vrouwen in de sport, duurde het net iets langer. Omdat er enorm op werd neergekeken dat een vrouw zou deelnemen in een sport als deze. Gelukkig kwam hier gauw verandering in met vechters zoals Marloes Coenen, Germaine de Randamie (die overigens als eerste Nederlandse vrouw voor de UFC vocht), Denise Kielholtz. Vele andere dames volgden.

Op 8 mei 2016 (UFC Fight Night 87) kwam de UFC voor het eerst naar Nederland. Meteen stonden er grote namen op de kaart zoals Overeem vs. Arlovski, Struve vs. Silva, De Randamie vs. Elmose. Wat ook voor ieder van de Nederlandse vechters eindigde met een win.

En op 2 september 2017 (UFC Fight Night 115) vond de UFC zijn weg terug naar Ahoy met enkele spetterende headliners zoals de Randamie vs Reneau en Volkov vs. Struve. Helaas ontbrak het die avond aan succes voor de Nederlanders. Struve verloor, en de Randamie werd vervangen door Talita De Oliviera door blessure.

Uitlaatklep
Buiten het aspect van zelfverdediging is MMA enorm efficiënt voor andere punten zoals: kracht en het op peil houden van de conditie. Ook om de lichaamscoördinatie scherp te stellen is MMA zeer geschikt. Niet alleen geeft het een enorme boost voor je zelfvertrouwen het is ook gewoon leuk om te doen. Vele mensen beginnen met deze sport, om een soort uitlaatklep te hebben van de dagelijkse stress. Er wordt ook onderzoek gedaan naar het positieve aspect van MMA op geestelijke gezondheid en depressies en daaruit blijkt dat het bij veel beoefenaars een positief effect heeft. 

Als de kooi betreden niets voor jou is, kun je hier je tegenstander met de UFC promotie op een andere manier KO slaan. Tevens worden er in vele gyms tegenwoordig ‘fitfight programma’s' aangeboden. Waarin je wel werkt met technieken uit de sport, en een stevige work out krijgt echter zonder het aspect van tegen iemand te moeten vechten, en daarbij klappen te moeten uitdelen dan wel te incasseren.

Tekst 24 webvertising, foto's: (boven) Matthew Tosh (onder) Matthew Walsh.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel