Ruben Spaargaren stap voor stap naar top

Vanaf komende woensdag begint in het Brabantse Bemmel het WK Dubbel voor rolstoeltennissers. De Aalsmeerse Ruben Spaargaren bereidt zich op dat toernooi voor in de topsporthal van Almere en in Amstelhof Uithoorn. Hij speelt het WK samen met Maikel Scheffers, de beste Nederlandse dubbelaar van dit moment. Ongeacht de resultaten in Bemmel en de twee toernooien die daarna nog volgen, is het tennisjaar voor Ruben nu al geslaagd. 
 
Bij het opmaken van de balans kan Ruben Spaargaren niet anders dan concluderen dat hij flinke stappen heeft gezet. Van de zeventien internationale toernooien wist hij er twee te winnen en drong hij driemaal door tot de finale. Nog indrukwekkender zijn de resultaten in het dubbelspel. Hierin won hij met verschillende partners acht toernooien en was twee keer verliezend finalist. Door de goede resultaten klom hij van de 40naar de 17plaats op de wereldranglijst. 
 
Ultieme droom
“Mijn doel voor komend jaar is in de top twaalf van beste tennissers van de wereld zien te komen,” zegt Ruben aan de vooravond van het WK, “volgend jaar juni beginnen de kwalificaties voor de Paralympische Spelen in Tokio in 2020 en daarvoor moet je top twaalf tennisser.”
 
Ruben heeft er de laatste jaren geen geheim van gemaakt dat deelname aan dat evenement zijn ultieme droom is. In Brazilië heeft hij als stagiair al een beetje van de Olympische ambiance kunnen proeven, In Japan wil hij straks volwaardig meedoen. Mede dankzij een groeiend aantal sponsors kan hij zich de begeleiding veroorloven en aan de toernooien deelnemen die hem vooruit helpen. Deelname aan de Grand Slams is nog een stapje te ver. Dat is alleen weggelegd voor de top acht.
 
Mental coach
Dat de 19-jarige Uiterwegbewoner een lekker balletje kan slaan is wel duidelijk. Op de trainingsbaan in Amstelhof zwiept hij de ballen deze zaterdagmorgen met ongelooflijke snelheid en spin over het net. Soepel manoeuvreert hij in zijn op maat gemaakte rolstoel van links naar rechts en van voor naar achter. Schijnbaar moeiteloos brengt hij elke bal terug die zijn trainer op hem afvuurt.
 
Maar tennis is meer dan dat. Waar hij nu aan moet werken om het beslissende stapje naar de absolute top te maken, is het mentale aspect. “Tennis is 80 procent met je hoofd en 20 procent met je racket,” legt Ruben uit, “op technisch gebied zit het wel goed. Ik weet hoe je een backhand of forehand moet slaan. Waar ik me nu op richt is een mentaal spelplan bepalen voor elke wedstrijd. Hoe ga ik een wedstrijd in, hoe ben ik ermee bezig tijdens een game en wat ga ik veranderen als het even niet loopt. Ik heb daarvoor sinds kort een mental coach die me anders laat denken. Wat ik steeds beter leer is rustig te blijven als het niet lekker loopt en elke game als een losse wedstrijd te zien. Dat geeft me veel meer rust. Hij zegt me niet hoe ik het moet doen maar laat me er zelf achter komen hoe het beter kan. Zo leer ik mijn eigen maniertjes aan en dat gaat me echt helpen.”
 
Ambassadeur
Begin november is Ruben ambassadeur geworden van de Esther Vergeer Foundation. Een organisatie die zich ervoor inzet om kinderen met een handicap gewoon mee te kunnen laten sporten bij gewone verenigingen. ‘Join the Club’ heet dit programma.
 
“Het ambassadeurschap houdt in dat ik regelmatig het land door ga en praatjes en clinics geef op scholen en bij verenigingen. Kinderen laten zien dat ze ondanks een beperking toch kunnen sporten en daar plezier uit kunnen halen, daar gaat het om. Vaak zijn ze te voorzichtig en te verlegen dus door ze laten zien en ervaren dat ze kunnen sporten, krijgt hun leven meer betekenis.”
 
Na ‘Bemmel’ speelt Ruben een toernooi in Praag om het jaar te eindigen met het NK in de week van 10 december in Alphen aan de Rijn. In 2019 staan er al 20 toernooien op de kalender, verspreid over een groot aantal landen dichtbij en ver weg. Zo zal Ruben onder andere toernooien aandoen in Canada, de USA en Zuid Korea.
 
Foto's: Ruben Spaargaren in training in de hal van Amstelhof, foto's en tekst Arjen Vos, foto onder: Ruben Spaargaren geflankeerd door Esther Vergeer, Diede de Groot en Maikel Scheffers. Foto Esther Vergeer Foundation.
 
(advertentie)
 
 
 
 
 
 

 

1 Reactie

  • Redactie :

    Correctie: Ruben speelt het WK Dubbel niet met Maikel Scheffers maar met Jef van Dorpe, de nummer twee van België. Inmiddels is Ruben alweer een plaatsje gestegen op de wereldranglijst. Hij staat nu zestiende.

Add a Comment