Teleurstelling bij voetbalclubs

Een teleurstellend weekend voor de regioclubs. Zowel het zaterdag- als zondagteam van FC Aalsmeer moesten een nederlaag incasseren, ook RKDES bleef met lege handen achter. De Kudelstaarters begonnen sterk aan de competitie in de derde klasse (groep Q1) maar moeten na de tweede achtereenvolgende verliespartij een stapje terugdoen op de ranglijst.

In het thuisduel tegen Sporting Leiden had RKDES in het eerste bedrijf moeite het spel te maken, de thuisclub kreeg nauwelijks goede kansen. Dat was wel het geval bij de bezoekers, van de drie scoringsmogelijkheden werd er één benut. Na de pauze kon de formatie van trainer Kiri Kalaitzis met twee extra aanvallers meer druk zetten, dit leidde halverwege tot de verdiende gelijkmaker van Elias El Hadji.

Verslapping RKDES
De roodzwarten poogden daarna door te drukken, maar gaven achterin teveel ruimte weg. Ruim een kwartier voor tijd profiteerden de gasten van de verslapping in de Kudelstaartse defensie door de winnende 2-1 achter doelman Tom Blokzijl te schieten. De halve competitie in Q1 is na zeven duels halverwege, alleen de eerste zes teams gaan over naar de promotiepoule. DIOS is de nieuwe koploper, RKDES volgt op de derde plaats met drie punten achterstand. De verschillen op de ranglijst zijn klein, zaak voor RKDES in de komende wedstrijden weer punten te verzamelen.

FCA zaterdag doet stap terug
Ook eersteklasser FC Aalsmeer doet een stap terug. Enkele weken geleden meldde de zaterdagformatie zich in het rijtje kandidaten voor de eerste periodetitel. Na twee nederlagen op rij is de ploeg van Van Garderen nu definitief uitgeschakeld voor de eerste seizoensprijs. De roodgroenen zijn het goede gevoel opeens kwijt. In Hoorn tegen Zwaluwen'30 speelde FC Aalsmeer vrijwel niets klaar. Wederom was er in aanvallend opzicht veel onvermogen. Spelers in de aanvalslinie zijn niet honderd procent fit en/of uit vorm.

Een voor rust opgelopen 1-0 achterstand, doelpuntenmaker Mukthar Suleiman kreeg daarbij vrije doorgang door het centrum, probeerden de bezoekers in de tweede helft te repareren. De besluitloosheid en machteloosheid bij FC Aalsmeer kwam telkens bovendrijven, geen enkele doelkans kreeg de formatie van Van Garderen. Mogelijkheden op doelpunten kreeg Zwaluwen'30 na de pauze wel, twintig minuten voor tijd bepaalde de thuisclub de eindstand op 2-0. Sterk optreden van doelman Nick van der Wiel voorkwam grotere schade bij FC Aalsmeer.

De roodgroenen zakken hierdoor naar positie zeven op de ranglijst van 1A. Koploper AFC heeft de beste papieren op de eerste periodetitel. Volgende week is er een inhaal/bekerprogramma, over veertien dagen kan de lijstaanvoerder bij FC Aalsmeer de eerste seizoensprijs binnenhalen.

Fors verlies FCA Zondag
Het zondagteam van FC Aalsmeer glijdt steeds verder weg. In de uitwedstrijd tegen WVC in Roelofarendsveen incasseerde de brigade van trainer Marco Bragonje een fors verlies van 7-2. De grootste nederlaag sinds een aantal jaren voor de geplaagde zondagformatie.

In de eerste helft repareerden de Aalsmeerders nog snel een 2-0 achterstand door twee doelpunten van aanvaller Jeroen Ezink.
Kort voor de thee was een rode kaart voor Karol Mirowski echter een te grote tegenslag voor de bezoekers. De Poolse verdediger van FC Aalsmeer haalde in het zestienmetergebied een WVC-aanvaller neer. Mirowsk werd weggestuurd en de benutte strafschop betekende op slag van rust 3-2.

Na de pauze werd FC Aalsmeer overlopen door de freewheelende thuisploeg. Nog vijfmaal moest de goalie van de gasten de bal uit het net vissen. De 7-2 nederlaag brengt FC Aalsmeer vaster op de laatste plaats in groep Q1, een positie in de top zes lijkt halverwege onhaalbaar. De kans is levensgroot dat het team in het voorjaar van 2019 in de degradatiepoule zal moeten strijden voor lijfsbehoud.

Programma
Aanstaande zondag aan de Beethovenlaan wordt het restant (22 min) afgewerkt van het gestaakte thuisduel tegen ASC. Wedstrijd werd toen bij 0-1 afgebroken vanwege een hoofdblessure bij de scheidsrechter.