Voetballers hebben spannend weekend voor de boeg

Er wacht Aalsmeer en Kudelstaart op voetbalgebied een spannend weekend. Eersteklasser FC Aalsmeer en derdeklasser RKDES spelen belangrijke slotduels voor respectievelijk lijfsbehoud en promotie. Voor de roodgroenen uit de Hornmeer telt zaterdag in Huizen maar een ding: winst boeken op medekandidaat Zuidvogels. Alleen dan ontsnapt FC Aalsmeer op zeker aan de nacompetitie. Bij elk ander resultaat rest er een minieme kans voor opluchting, dan moet andere laagvlieger WV-HEDW een misstap begaan tegen het reeds gedegradeerde Victoria. Het slot van de competitie zal worden afgewerkt zonder trainer Cor van Garderen. Die werd daags na de verloren wedstrijd op non-actief gesteld. Keepertrainer Roel Turkenburg neemt de taken voorlopig over.

FC Aalsmeer had zich een zenuwachtig competitieslot kunnen besparen als afgelopen zaterdag het Mijdrechtse sv Argon was verslagen. Het kwam er niet van, de formatie van trainer Van Garderen speelde opnieuw een matige wedstrijd en onderstreepte nog eens dat de positie in de eerste klasse terecht op de tocht staat. In het thuisduel kreeg FC Aalsmeer alleen in de eerste helft een aantal mogelijkheden op een doelpunt, waarvan de scoringskans voor Calvin Koster de grootste was. De aanvaller miste kort op de doellijn na een lage voorzet.

Argon kreeg gedurende de drukbezochte wedstrijd handenvol kansen de thuisclub met doelpunten om de oren te slaan. Slechts eenmaal wisten de bezoekers succesvol toe te slaan. Twintig minuten voor tijd kopte invaller Patrick Lokken de bal uit een hoekschop achter doelman Veldman. Het was de enige dus beslissende treffer tijdens de streekderby. Volgende week in Huizen alles of niets voor de Aalsmeerders.

Gelijkspel RKDES
Ook voor RKDES staat over een aantal dagen veel op het spel. De Kudelstaarters die met veel personele problemen in de selectie kampen hielden aan de Wim Kan Dreef knap runner-up en tevens promotiekandidaat sv DONK half onder de duim. De ploeg uit Gouda moest winnen voor een goede uitgangspositie op promotie, de nummer vier in 3A Hoog moest genoegen met een 1-1 gelijkspel.

De bezoekers kwamen heel vroeg in de wedstrijd op voorsprong via een strafschop. RKDES moest duidelijk de tik even verwerken, richting de rust raakten de roodzwarten weer beter in hun vel. Veteraan Roald Pothuizen bracht RKDES  kort voor de pauze verdiend op gelijke hoogte.

In de tweede helft was de strijd minder aantrekkelijk, wel bleef het tot het einde spannend. DONK moest maar kwam niet door de Kudelstaartse muur en RKDES had zondagmiddag niet de middelen de overwinning over de streep te trekken. Het bleef bij 1-1 remise. De ploeg van Kiri Kaizaitas heeft rechtstreekse promotie nog steeds in eigen hand, volgende week drie punten veroveren en de vlag kan uit op Calslagen. Mislukt de missie in Oegstgeest, dan gaat RKDES de nacompetitie in.

Geen lijfsbehoud voor FCA Zondag
Het zondagteam van FC Aalsmeer liep zondag in Lopik tijdens de laatste speelronde in 3A Laag lijfsbehoud onverwacht mis. Winst tegen Cabauw zou zekerheid geven, het team van trainer Bragonje verloor echter met 2-1. En omdat concurrent GSC/ESDO met de onwaarschijnlijke uitslag van 14-0 won van het Haagse HDV eindigden de Aalsmeerders op de derde positie in de eindrangschikking. Daarmee grijpen de bloemendorpers net naast lijfsbehoud. Herkansing volgt in de nacompetitie, start 2 juni met thuisduel tegen VSC uit Den Haag.

Tekst Klaas Leegwater, foto's Jaap Maars.