Vuurwerk blijft uit in lauwe derby

Het echte vuurwerk bleef deze keer uit. De spanning en sensatie die de wedstrijden tussen Aalsmeer en Volendam de laatste jaren dikwijls kenmerkten, bleven gisteravond tijdens de achtste competitieronde in de BENE-League voor een groot deel achterwege. Pas in de laatste minuut van de streekderby toen de gastheren het kwaliteitsverschil onderstreepten met een prachtig uitgevoerde 'vlieger', de enige score Remco van Dam, kwam het timide thuispubliek eindelijk van de banken en kon het even later de 35-26 overwinning met applaus begroeten.

In de voor driekwart uitverkochte sporthal de Bloemhof werd het streekduel vrijwel geen moment een echte wedstrijd. De thuisclub nam in de eerste minuut een voorsprong om die op een enkel moment na niet meer uit handen te geven. Alleen in het begin van het eerste- en tweede bedrijf (4-4 en 15-15) kon het tegenvallende Volendam op gelijke hoogte komen, voor de rest had de ploeg van trainer Peter Portengen weinig in de melk te brokkelen.

Vijfde seizoenswinst
Greenpark, zaterdag met de teruggekeerde Robin Boomhouwer en Rob Jansen weer bij de selectie, hoefde niet eens tot het uiterste te gaan de vijfde seizoenswinst binnen te halen. In de eerste helft konden de bezoekers uit het Palingdorp de thuisformatie nog aardig bijbenen. Opbouwer in het centrum Igor Mrsulja hield Volendam met goed spel en vijf treffers lange tijd in de race, na rust (15-13) was de 23-jarige Serviër veel minder aanwezig en dat had gevolgen voor het verweer van de Oranjehemden.

Greenpark, voorlopig zonder doelman Gaby Birjovanu (gescheurde kruisbanden) profiteerde voor de pauze regelmatig van fouten in de aanval bij de gasten. Steeds weer werd de bal door de Aalsmeerders op de helft van Volendam onderschept en met een snelle uitbraak doelman Dennis Schellekens tot vissen gedwongen. Vanaf vier minuten na rust begonnen de Aalsmeerders meer afstand te nemen van Volendam, het zelfvertrouwen werd groter en het spel werd beter.

Hoog niveau
In de laatste twintig minuten speelde Greenpark uitstekend handbal. Prachtig waren de strakke en op maat gegooide ballen en de 'no-look passes' van opbouwer Vaidas Trainavicius op cirkelloper Samir Benghanem. Ook  Boomhouwer en Jansen haalden in die fase een hoog niveau, alsof ze geen weken geblesseerd langs de kant hadden toegekeken. En Tim Bottinga die zijn specialiteit, hoog springend een hard schot afleveren, regelmatig toonde. Doelman Marco Verbeij trok zich op aan het goede niveau, groot was zijn aantal stops. Binnen tien minuten tilde de thuisploeg de stand van 23-21 naar 31-23.

Derde positie
Onbegrijpelijk dat de landskampioen op de wijze hoe het Volendam in de tweede helft tijdens een sterke periode over de knie legde vorige week dure punten verspeelde in België tegen laagvlieger Sasja. De tweede seizoensnederlaag (30-29) wierp de landskampioen iets terug op de ranglijst. Met de zaterdag overtuigende 35-26 zege op de tegenvallende streekgenoot uit Noord-Holland stijgt de formatie van Bert Bouwer weer naar de derde positie in de BENE-League.

Topscorers Green Park: Tim Bottinga 7, Robin Boomhouwer 7. Aanstaande dinsdagavond speelt Green Park Aalsmeer in België tegen HC Visé, de nummer twee op de ranglijst met drie punten meer.

Tekst Klaas Leegwater, foto's Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van Businessclub FC Aalsmeer