Welkom puntje voor FCA Zaterdag, RKDES maakt uitglijder

Eersteklasser FC Aalsmeer speelde zaterdag de streekderby tegen WV-HEDW en mocht zich na ruim 90 minuten verbeten strijd heel erg in de handen wrijven met het 2-2 gelijkspel. Op Paasmaandag verslikte RKDES zich met 1-3 thuis in het Vennepse DIOS.

De roodgroenen van FCA kwamen zaterdag met een remise verschrikkelijk goed weg tegen de Amsterdammers van WV-HEDW die in het streekduel keer op keer verzuimden de thuisclub op voldoende afstand te zetten. De kansenverhoudingen van 2-8 in het voordeel van WV-HEDW zei wat dat betreft alles.

Rode zone
FC Aalsmeer heeft de punten hard nodig om te ontsnappen aan de nacompetitie, gooit veel energie in de wedstrijden, zet alles op alles om de rode zone te ontlopen. Het voetbal komt daarbij op de derde, vierde plaats, hoogste prioriteit is om de zaken defensief op orde te hebben. Dat is voor de bloemendorpers al moeilijk genoeg, bleek ook weer tegen WV-HEDW dat op de ranglijst twee punten boven de Aalsmeerders is gerangschikt.

Verdedigend kwetsbaar
De manier waarop de thuisclub na twee minuten achterin de poort wagenwijd openzette was weer een schoolvoorbeeld hoe kwetsbaar de ploeg van trainer Van Garderen dit seizoen is in verdedigend opzicht. Rond de middenlijn werd WV-HEDW-centrumaanvaller Van Moerkerk de diepte ingestuurd, op snelheid liep de spits met gemak het koppel Burak Sitil en Eder Delgado eruit. Simpel schoof Van Moerkerk de bal langs invaller-doelman Jeremiah Veldman.

Uit een makkelijk gegeven vrije trap aan FC Aalsmeer door scheidsrechter Punt kwam de thuisploeg  even later op gelijke hoogte. Sitil knalde de bal hard langs de muur bij de tweede paal binnen. Vervolgens dicteerde WV-HEDW een uur lang het spel. Legio kansen kreeg het team van interim-trainer Tersteeg om de gastheren op de knieën te krijgen. Uit de vele mogelijkheden scoorde aanvaller Joost Heij na rust de 1-2.

Doelman blundert
Vervolgens verzuimden de bezoekers de nekslag uit te delen aan de wankel acterende Aalsmeerders. Dat brak WV-HEDW, dat zich eveneens nog niet veilig kan wanen, een klein kwartier voor tijd op. Calvin Koster van FC Aalsmeer knalde vanaf twintig meter op de lat, bij het neerdalen van de bal sloeg doelman Jordy Heimens het leer op onverklaarbare wijze achter de eigen doellijn.

De goalie van de Amsterdammers kon wel door de grond zakken na zijn blunder, daarentegen opgetogenheid bij de thuisploeg. Het kort voor tijd veroverde punt werd in de resterende minuten gekoesterd als een hoofdprijs. Tegen de verhoudingen in stapte FC Aalsmeer met een remise en een punt van het veld. De levenslijn voor de roodgroenen is nog niet doorgeknipt.

Misstap RKDES
In 3A Hoog een misstap van RKDES. De tot Pasen ongeslagen status van de Kudelstaarters viel maandag in duigen tijdens de thuiswedstrijd tegen DIOS (1-3). De koploper in de promotiegroep speelde in de achtste speelronde een van haar mindere duels. Omdat ook enkele concurrenten puntenverlies leden bleef de schade voor de selectie van trainer Kiri Kalaitzis enigszins beperkt.

RKDES kwam al in de vijfde minuut op achterstand na een verkeerde terugspeelbal. Halverwege de eerste helft maakte Indy van Koert op aangeven van Troy Zwanenberg de gelijkmaker. Nog voor rust sloeg DIOS opnieuw tweemaal toe. Wederom profiteerden de bezoekers van onachtzaamheid en slecht wegwerken in de Kudelstaartse defensie.

Geen doorkomen aan
In de tweede helft poogde RKDES de wedstrijd alsnog naar zijn hand te zetten. Die opgave was voor de gastheren, dat maandag niet in beste doen was, te hoog gegrepen. DIOS zakte met de voorsprong terug op eigen helft, er was voor de thuisploeg op een enkele mogelijkheid na geen doorkomen aan.

Het eerste verlies in de promotiegroep was hiermee een feit voor RKDES. De Kudelstaarters blijven wel koploper, de marge met de cruciale derde plaats is twee punten. RKDES, FC IJsselmonde, ASC en sv DONK gaan uitmaken welke twee ploegen er eind mei rechtstreeks promoveren naar de derde klasse.

Volgende duel voor RKDES is op 12 mei bij Slikkerveer, een week later gevolgd door DONK thuis en het slotduel is de uitwedstrijd in Oegstgeest tegen ASC.