cad2reality

'Eén 3D-model zegt meer dan duizend foto's'

cad2reality maakt alles, van idee tot tastbare 3D-print

Luxe woning. Treinstel. Het standbeeld 'David' van Michelangelo. Prestigieus kantoorgebouw. Boortoren, met buizenstelsels en trapconstructies. Hebbedingetje. Linkerschouder. Boom, inclusief bladeren. Boot. Ze maken álles.

Richard Zethof en Jan Oliemans zitten in het fullcolour 3D-werk met hun bedrijf cad2reality. In 2008 voorzichtig gestart, maar wel met geloof in eigen kunnen én in de potentie van het 3D-printen. “Het werk ligt voor het oprapen,” weet Oliemans.

“Nee zeggen tegen een klant komt moeilijk m'n strot uit,” zegt Zethof eerlijk. “Technisch kan alles.” Het mooie van fullcolour is dat bijvoorbeeld een bedrijfslogo op de gevel en een poster op de wand worden meegeprint. “Je print echt alles mee.” 

Uit de hand gelopen
Het klinkt alsof ze goochelaars zijn die leuke dingen voor de mens uit hun hoge hoed toveren. Leuke dingen, die maken ze wel, toveren doen ze niet. Het is gewoon hard werken. Want alles moet softwarematig zo de printer in dat die precies doet wat nodig is en wat jij wil. “We zijn techneuten,” zo omschrijven ze zichzelf.

Beiden waren thuis in de computerwereld. Richard zat in advisering en training en de verkoop van software-oplossingen. Jan was bouwkundig tekenaar en al vroeg verzot op visualisatie – op papier moest iets plats er al ruimtelijk uitzien. “Ik had al ervaring met 3D-printen, maar dat ging indertijd nog niet zo soepel.”

Zoals dat gaat: ze wonen bij elkaar in de straat en leerden elkaar beter kennen bij de tennisclub. Richard: “3D: we gaan het dóén, zeiden we tegen elkaar. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en zijn begonnen. Eerst deden we het er allebei bij. Kennis vergaren. Oefenen. Tot het uit de hand liep en kantoorruimte gehuurd moest worden boven Van Kleef Rozen.”

Met eigen ogen
“We zijn er altijd van overtuigd geweest dat wat we doen, zou gaan werken,” vertelt Jan. “Wij maakten de printbare bestanden, maar het printen besteedden we uit. We konden technisch vaak méér dan de printer kon leveren. Wil je het echt goed doen en ook kwaliteit en levertijd onder controle houden, dan moet je zelf een printer hebben.”

Ze kochten een, professionele, fullcolour-printer. Een direct voordeel was dat klanten langs konden komen en hun creaties konden bekijken. “Veel mensen hebben geen beeld bij 3D, ze gelóven vaak niet dat het kan,” merkt Richard op. Je moet het met eigen ogen zien en voelen. “Ze zeggen dat één foto zegt meer dan duizend woorden. Nou, een tastbaar model zegt meer dan duizend foto's!”

Oneindige markt
Door de onbekendheid van de meeste mensen met 3D-printen kregen Zethof en Oliemans  aanvankelijk de wonderlijkste gegevensbestanden en plak- en knipwerk op hun bureau. 'Maak er wat moois van,' was de boodschap. Wijs geworden gingen ze het anders aanpakken. “We zeggen nu: wij lossen het wel op, van begin af aan. We maken alles van idee tot tastbaar model,” legt Richard uit.

Wat ze produceren, is vaak voor presentaties van bedrijven. “Maquettes, prototypes, gadgets; dus producten voor marketingdoeleinden,” zegt hij. “We doen veel voor de bouw en offshore. Schaalmodellen, zoals een concept voor een nieuw type windmolen op de Noordzee. Echte schaalmodellen maken is dan te duur, maar ze in 3D printen kan ook.”

De markt is oneindig. Zo is een klant in de tuinbouw via hen bezig met het ontwikkelen van een nieuwe potmaat. Ze zien ook de medische en kunstwereld als potentiële klant. Er zijn er al die de weg naar Kudelstaart weten te vinden.

Aalsmeerse gadgets
Hoe zit het met de klandizie in Aalsmeer? Die is er niet heel veel. Richard: “We komen niet aan acquisitie toe!” Toch komen er onder andere projectontwikkelaars  en architecten naar ze toe. Potentie is er, merken ze. Ook bij kleinere bedrijven.

“We kunnen ook gadgets voor ze maken, unieke relatiegeschenken,” geeft Jan aan. “Iets kleins zou voor 30 tot 50 euro per stuk al kunnen, maar dan wel met een minimumafname vanaf 25 tot 50 stuks.” Per slot moet een veelal vaag idee achter de computer omgewerkt worden tot iets wat in de praktijk printbaar is.

Op rozen
De showmodellen zijn ongeschikt voor functioneel gebruik. De massaproductie is een totaal andere wereld. Hun 3D-printwerk, maatwerk en van hoge kwaliteit, is kwetsbaar en het gaat steevast om relatief kleine oplagen. “Het is niet voor dagelijks gebruik,” zegt Jan. “Het staat vaak mooi te zijn.”

Het mag duidelijk zijn, Richard Zethof en Jan Oliemans zijn optimistisch over de toekomst van hun bedrijf. Ze werken, “met passie”, nog steeds met zijn tweeën, maar hoelang nog? “Er is één voordeel. We zijn in de crisis begonnen, we zijn er nog én we groeien,” zeggen ze. Om er lachend aan toe te voegen: “We zitten op rozen.”

cad2reality
Mijnsherenweg 33
1433 AP Kudelstaart
0297-368516
info@cad2reality.nl

www.cad2reality.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel