Duurzaamheid centraal op drukbezochte Tradefair

Dat de toegangswegen naar Flora Holland donderdagmorgen verstopt zaten, had niet alleen te maken met de gretigheid van de bezoekers om de Tradefair te bezoeken. Een aantal ongelukken op zowel de A4 als de N201, zorgden voor behoorlijk wat drukte en vertraging. De beurs waarop de sierteeltsector elkaar ontmoet is in trek. In twee dagen tijd passeerden al meer dan twaalfduizend mensen de ingang. De verwachting is dat het aantal van zestienduizend bezoekers wat vorig jaar gehaald werd, minimaal wordt geëvenaard.

Bezoekers die gisteren dachten met de auto eenvoudig het dak op te kunnen voor een parkeerplek, kwamen bedrogen uit. Vanwege de grote toestroom had de organisatie diverse noodparkeerterreinen rondom het veilinggebouw geopend. Daar waar normaal gesproken veilingkarren en fust staan, konden nu auto's gestald worden. Zelfs aan de andere kant van de Hornweg (foto onder) en bij terreinen van Schipholkparkeren was parkeerruimte vrijgemaakt. Met pendelbussen werden de mensen van en naar de beurs gebracht.

Publieksdag
De gewone Aalsmeerder heeft nauwelijks weet van de tentoonstelling die zich binnen de muren van Flora Holland afspeelt. Dat was ooit weleens anders. In de jaren 80 en 90 was de Vaktentoonstelling een populaire bestemming voor het gewone publiek dat in het weekend een mooie gelegenheid kreeg om te zien wat er zoal op bloemen- en plantengebied speelde. Het idee om in de toekomst nog eens een publieksmiddag of -avond in te stellen, veegt beursmanager Wilma van Straalen niet direct van tafel. De familiedag die woensdagavond werd georganiseerd voor familie van de standhouders, was geslaagd. Waarom die niet uitbreiden voor meer bezoekers?

"Het is best iets waar we over na kunnen denken al moeten we daarbij wel rekening houden met de standhouders voor wie het intensieve dagen zijn," aldus de manager die enthousiast is over de sfeer en het verloop van deze editie. "We merken dat het goed gaat in de branche. De bezoekers en de deelnemers zijn enthousiast. Er zijn ook veel ontwikkelingen die de mensen interesseren, vooral op gebied van duurzaamheid."

Plantenschepijs
Wat het thema 'Connect to Global Growth' betreft was er genoeg te zien, te leren en ook te proeven. Bijvoorbeeld van de groente en fruit uit eigen tuin van Fruithof, die ter plekke met een airfryer werden bereid en in puntzakjes uitgedeeld. En wat te denken van bolletjes schepijs gemaakt van exotische planten bij de firma Feel Green (foto). ABZ Seeds uit Andijk deed er een letterlijk nog een schepje bovenop en serveerde bakjes ijs gedecoreerd met eigen aardbeien.

Greenovation Awards
Vanuit de organisatie zelf was duurzaamheid een hot item. Bij de catering was aangedrongen op minder vlees in de gerechten en zelf zorgde de Tradefair voor minder drukwerk, minder stroomverbruik en betere afvalscheiding. Om de lijn door te trekken naar de standhouders was er een 'Greenovation Award in het leven geroepen. De winnaar van ‘Best Article’ was de firma Zentoo, Chrysantenbedrijf uit Naaldwijk met een composteerbare bloemenhoes. Uit het juryrapport: "Een afbreekbare hoes die vanaf de tuin tot bij de bloemist of consument meegaat en daarna bij het groenafval mag, heeft de potentie tot een echte doorbraak in vermindering van plasticgebruik te leiden”.

De winnaar van de Greenovation Award ‘Best Concept’ is succulentenimporteur Ovata uit Bleiswijk met het project ‘Because we care’. De jury zegt hierover:  "De aanpak van Ovata in Oeganda is een goed voorbeeld van MVO-handelen. Misschien moeilijk communiceerbaar naar de handel en de consument maar de 'Because we care-hoes' biedt hiervoor een oplossing.” Het bedrijf zet zich met een AloëVerakwekerij in voor vrouwen die door rebellen zwaar verminkt zijn.

Tegelijkertijd vindt deze dagen in de expohallen van Vijfhuizen de IFTF plaats. Veel kwekers en handelaren pendelen heen en weer tussen beide locaties.

Foto's: impressie van de Tradefair. Foto's en tekst Arjen Vos. Zie ook de gallery onder de advertentie van Profile Car & Tyreservice.

(advertentie)

Geen reacties

Add a Comment