Malle Jan brengt reuring in Dorpsstraat

(Advertorial) De Dorpsstraat lijkt steeds leuker te worden. Her en der doemen neringdoenden op. Ja, zo nu en dan verdwijnt er ook weer iets, maar met de vestiging van Malle Jan lijkt er toch weer wat reuring te komen in één van de oudere straten van de gemeente.

Malle Jan, een intrigerende naam die om uitleg vraagt. Malle Jan is gevestigd in het al tientallen jaren bekende adres waar generaties Aalsmeerders hun spiritualiën haalden. Kommer Baarsen was een begrip, de slagzin: Komt Kommer, komt kwaliteit zit nog in het hoofd van veel, vooral oudere Aalsmeerders.

Nu is daar 'Mini kringloop en vintage store Malle Jan' gevestigd. Uitbater is Jan van der Poel en ook hij is bekend met de historie van dit pand, daar, zo merkt hij op, Kommer Baarsen vroeger de leverancier was van het café van zijn ouders in Leimuiden (het huidige café René).

Met de oorspronkelijke betekenis van Malle Jan, een op vier of twee wielen rijdende open wagen om boomstammen te vervoeren, is Van der Poel niet bekend. Waarom dan die naam gekozen?

“Ik heb sinds een paar jaar een winkel in Gambia en sinds die tijd noemen mijn vrienden mij Malle Jan. Vandaar.”

Kriebelen
Van der Poel (52) komt dus uit een horecagezin en heeft ook enkele zaken in de horeca gehad, maar na een werkzaam leven in de horeca vond hij het tijd worden voor andere werkzaamheden.

Van der Poel: ”Na vijf jaar werken in de beveiliging op Schiphol begon het eigen ondernemerschap weer te kriebelen en in het verlengde van de winkel in Gambia ontstond het idee om te gaan handelen in gebruikte spullen en met name vintage en retro spullen, dus laten we zeggen met voornamelijk spullen uit de jaren '60, '70 en '80, maar ook gewoon alledaagse artikelen.”

Geen tweedehands kop en schotels
Van der Poel vindt zijn winkel te klein om het een echte kringloopwinkel te noemen. “Wij hebben eenvoudigweg niet genoeg ruimte om complete huizen te ontruimen of tweedehands kop-en-schotels en dergelijke te verkopen. Daar staan alle kringloopwinkels al vol mee, wij moeten proberen aparte spullen te verkopen, ons dus te onderscheiden, dat is het idee.”

Veel te ontdekken
De afwisseling in producten is indrukwekkend en de neiging hebberig te worden steekt snel de kop op. Wil ik het hindoe Godsbeeld Ganesh in mijn werkkamer halen, val ik voor het schattige stoeltje in de nergens bij passende kleur, begeer ik de Käthe Krusepop of heb ik liever die prachtige fragiele glazen karaf die ik nauwelijks durf aan te raken en die ongetwijfeld bij mij geen lang leven zal zijn  beschoren? Voor de liefhebber is er in de veelheid meubels ook een mooie antieke Franse kaas/worst kast en zo valt er bij Malle Jan nog veel meer te ontdekken.

Een ding is zeker: Malle Jan heeft voor elk wat wils, voor elke beurs en smaak iets in huis.

Malle Jan is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 10 tot 17.00 uur en op zondag en maandag gesloten.

Zie website voor meer info en aanbiedingen vintagestoremallejan.nl.

Tekst: Leni Paul, foto's Arjen Vos

  

 

1 Reactie

 • Gerard Zelen :

  Met een bijna ondoorgrondelijke glimlach kijkt mijn stenen clown de wereld in. Niet Jan Klaassen en Katrijn bevolken nu alleen mijn poppenkast..Een heuse clown met rode neus, heeft zijn huis gevonden.

  Hoe mooi is het niet, om een glimlach van een kind te stelen en op te sluiten in je hart.

  Het is voor de rest allemaal maar poppenkast.

  Malle Jan, ik hoop dat je er nog veel meer verkoopt.
  sterkte met je winkel!!

  Een dankbare klant.

Add a Comment