Nieuwe ondernemerskoepel niet zonder ambitie

Woensdagavond kon er in The Beach een mijlpaal worden bijschreven in de geschiedenis van het Aalsmeerse bedrijfsleven. De dertig verzamelde leden-ondernemers van de OVA (Ondernemers Vereniging Aalsmeer) gaven unaniem hun toestemming voor een doorstart als koepelorganisatie. “Ondernemend Aalsmeer, het is zover,” sprak Jan Driessen, de nieuwe, tijdelijke, voorzitter van Ondernemend Aalsmeer.

“De OVA is niet opgeheven, maar heeft alleen een andere naam,” voegde hij eraan toe. Toch was Driessen (Rabobank Regio Schiphol) daarmee te bescheiden over de andere koers die Ondernemend Aalsmeer wil inzetten. Het opvallendste van de ledenvergadering was de presentatie van het compleet vernieuwde bestuur en een serie activiteiten dit jaar – tien stuks meteen al. Dat laatste was veelzeggend. De nieuwe koepel wil wat dóén.

Herijking economische visie
De aanwezige wethouder Ad Verburg van economische zaken was blij met de ontwikkelingen. Want, zo stelde hij, de hoognodige “herijking van de economische visie” komt eraan. Die gemeentelijke visie was destijds vastgesteld na stevig voorbereidend werk van de OVA. “Niks is mooier dan weer bij elkaar op visite gaan om vorm te geven aan een nieuwe visie,” merkte Verburg op.

Volgens Driessen waren er diverse redenen om een nieuwe weg in te slaan. De OVA had een sluimerend bestaan geleid de afgelopen twee jaar en “een nieuwe focus” was nodig. “Er zijn veel ondernemers in Aalsmeer, maar ze zijn niet verbonden. Ze zoeken elkaar te weinig op. Het was onduidelijk wie welke belangenvertegenwoordiging deed. Er bestond behoefte aan om de ongelooflijk vele initiatieven aan elkaar te koppelen,” legde de interim-voorzitter uit.

Drie hoofdthema's
In de nieuwe opzet wordt “thematisch” gewerkt en zijn er “regelmatig” activiteiten. Als hoofdthema's noemde Driessen er drie. Ten eerste watersport, recreatie en toerisme, oftewel “de parel van Aalsmeer”. Het tweede is “het behoud van de sierteeltcluster, in welke vorm dan ook”. En het derde thema is de versterking van de woon/winkelfunctie. “Prettig wonen en prettig winkelen kunnen elkaar versterken.”

Van de kersverse activiteitenkalender gaf hij hoog op. De twee leden van de activiteitencommissie kregen daarvoor van hem alle eer, Dirk Postma en Hugo van Luling. “Zij gaan het meeste werk doen,” kondigde hij aan.

Rode draad
Rode draad in de tien activiteiten dit jaar zijn de ondernemersverkiezingen van 2014. Daar omheen zijn vier bijeenkomsten opgebouwd. De eerste verkiezingsvoorronde is op dinsdag 15 april, wanneer de starters aan de beurt zijn. De genomineerde Starters van het Jaar houden dan pitches. Locatie is The Club in de Crown Studio's.

De tweede voorronde is rond ondernemingen die vallen in de categorie MKB Midden/klein. Die vindt op woensdag 2 juli plaats in de grote tent op het Surfeiland  tijdens de Westeinder Water Week. MKB Groot komt aan bod in de laatste voorronde op woensdag 24 september, opnieuw in The Club.

De grote finaleavond is op vrijdag 21 november inThe Big Apple in Crown, waar de beste starter en de twee beste ondernemingen van 2014 worden bekendgemaakt. De overige bijeenkomsten van Ondernemend Aalsmeer dit jaar worden onder meer ingevuld met netwerken, bedrijfsbezoeken en gastsprekers.

Compleet nieuw bestuur
Het nieuwe bestuur bestaat sinds 26 maart uit zes ondernemers, louter mannen. Driessen wordt per september opgevolgd door de nieuwe voorzitter John Jansen (ATP). Secretaris is Mike Slagt (Crown Business Group), penningmeester Remco Cardol (Flynth), Mike van der Laarse (Multi Supplies) zit erin voor de evenementen, Jeroen Kuin (All About Hair) voor de collectieve belangenbehartiging en Arjen Spierings (Dutch Flower Group) voor juridische zaken.

In de nieuwe opzet worden ondernemers individueel lid (voor € 125 per jaar). Dus niet meer, zoals bij de OVA, via ondernemersverenigingen die aan de OVA gelieerd waren.

Alle ondernemers uitnodigen
Enkele ondernemers deden meteen een beroep op het nieuwe bestuur om voor de volgende bijeenkomst op 15 april “heel ondernemend Aalsmeer” uit te nodigen. “En niet alleen de huidige leden. Je moet iedereen een kans geven,” klonk het.

Dat knoopte Driessen goed in zijn oren. “We zullen proberen zoveel mogelijk mensen te bereiken.”

● Klik hier voor voorbeschouwing en analyse eerder deze week

Foto: oudgedienden van de OVA en nieuwelingen van Ondernemend Aalsmeer eergisteren in The Beach, v.l.n.r. Jaap Kranenburg, Henk de Groot (beiden oud), Dirk Postma (nieuw, activiteitencommissie), Jan Driessen (nieuw), Hugo van Luling (nieuw, activiteitencommissie), Remco Cardol, Mike Slagt en Arjen Spierings (allen nieuw). (foto Arjen Vos)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel