Sociaal plan FloraHolland definitief

Het vorige maand vlak voor Valentijn gesloten principeakkoord over het sociaal plan tussen FloraHolland en de vakbonden is definitief. Dat is het directe gevolg van de goedkeuring dezer dagen van de meerderheid van de bondsleden onder het veilingpersoneel. Dat melden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond. Het plan treedt met terugwerkende kracht in werking per 15 oktober 2013.

Volgens de bonden is onder meer afgesproken dat er meer tijd en keuze komt voor boventallige medewerkers. Ook krijgen medewerkers een betere reiskosten- en reistijdenregeling.

De bonden riepen op 6 februari een staking uit om de onderhandelingen over een in hun ogen onacceptabel sociaal plan vlot te trekken. Na vier actiedagen, middenin de Valentijnpiek, kwamen de veilingdirectie en bondsbestuurders tot een vergelijk.

Overwinning bondsleden
"Het sociale plan is een grote overwinning voor de bondsleden," stelt Jeroen Brandenburg van FNV Bondgenoten. "Tijdens de stakingen hebben zij een belangrijk signaal afgegeven dat er veel onvrede was over de manier waarop FloraHolland omging met haar medewerkers. Zij hebben FloraHolland gemaakt tot wat het is: de grootste bloemenveiling ter wereld. Ook nu het minder gaat, mag de directie dat niet uit het oog verliezen. Er was een staking voor nodig om ze dat besef bij te brengen."

FloraHolland meldt op haar website niets over de definitieve status van het akkoord. De nieuwe cao-onderhandelingen tussen vakbonden en veiling beginnen op 28 maart.

Op de foto stakers op de Aalsmeerse veiling op vrijdag 7 februari (foto AV)

 

Geen reacties

Add a Comment