Politie controleert ook op het water

Het was mooi weer op Eerste Pinksterdag. Het zonnetje trok veel watersportliefhebbers richting Westeinderplassen. Om de veiligheid op het water te vergroten, heeft de politie controles uitgevoerd. De Aalsmeerse politie heeft in samenwerking met team havens/water de nodige waarschuwingen uitgedeeld. “Ook werd er bekeurd en dit was nodig,” aldus Erik van den Brun, wijkagent Aalsmeer-Centrum en Westeinderplassen.

Zeker meer controles
Twee personen kregen een boete voor te hard varen, drie mensen werden bekeurd voor varen zonder vaarbewijs, twee mensen wilden hun vaarbewijs/registratiebewijs niet tonen, een persoon kreeg een boete voor het niet hebben van voldoende reddingsvesten en twee bootbestuurders droegen geen dodemanskoord.

“Er was het nodige mis en er zullen zeker meer controles volgen, ook alcoholcontroles. De controles worden niet gedaan om de watersporters te pesten, maar om de veiligheid te vergroten voor iedereen die veilig wil zwemmen of varen.” 

Veilig recreëren 
Op een mooie dag trekken veel Aalsmeerders er met hun bootje op uit en kan het behoorlijk druk worden op de plassen, de slootjes en de Ringvaart. Dan is het van belang dat iedereen de regels kent, want ook hier gelden, net als op de weg, verkeersregels. “Vaak zie je dat mensen niet weten wat wel en niet mag op het water,” vertelt wijkagent Erik van den Brun. Als het druk is, is de kans op een aanvaring groot. Wie had er nou eigenlijk voorrang? En hoe hard mag je hier varen? “Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regels als je een boot koopt en het water opgaat. Daar zorg je ook voor als je aan het gewone verkeer deelneemt.”

Je in de regels verdiepen van het gebied is belangrijk, maar ook je kinderen vertellen wat wel en niet mag. “Zorg dat je kinderen weten hoe ze zich moeten gedragen op het water. Geen afval overboord gooien of achterlaten op een eiland is ook belangrijk. Dat is een stukje opvoeding.”
Een gezellig vaartochtje met kinderen is altijd leuk, maar veelal weten mensen niet dat je pas vanaf 12 jaar achter het roer van een motorboot mag staan. “We komen vaak boten tegen waarbij een klein kind aan het varen is en dat mag niet. Als er een tegenligger komt of er gebeurt iets onverwachts, dan kan het mis gaan.”

Gedraag je
Een van de grootste problemen waar de politie mee te kampen heeft is het hard varen. “Soms zie je bootjes tussen alle andere boten of zelfs zwemmers scheuren. Levensgevaarlijk.” Zeker op mooie zomeravonden is de politie hier alert op. Het levert niet alleen gevaarlijke situaties op, maar het is ook nog eens slecht voor de natuur omdat de golven te hoog tegen de kant aan klotsen. Zeker in de smalle slootjes.  “We hebben zelfs een keer een jongetje aangehouden dat van opa even met zijn boot weg mocht. Hij bereikte een snelheid van maar liefst 60 kilometer per uur. Je wilt niet weten waar dat kind blijft als er iets misgaat.”

Bij drukke dagen kom je de politie vaak tegen op het water. “We zijn er ook op minder mooie dagen, want er is altijd wel iets te doen op en rond de Poel. Als er iets ernstigs gebeurt, rukken we samen met de brandweer uit.” Tevens surveilleert er een gemeenteboot van de afdeling handhaving;  ook zij mogen mensen die zich niet aan de regels houden erop aanspreken en bekeuren. “Ook is er sociale controle van mensen die veel op het water zitten. Zij informeren ons ook nog wel eens als ze gekke dingen zien.” Er wordt onder andere veel gelet op snel varen, controles op het hebben van een geldig vaarbewijs, vissen, geluidsoverlast, algemene verkeersregels en regels voor recreëren op eilanden, maar zeker ook op het te veel gebruik van alcohol.

Gezellig een wijntje
“Relaxen op het water is fijn. Het wordt veelal gecombineerd met een drankje erbij. Gezellig, maar niet te veel.” Onder invloed van alcohol mag er niet gevaren geworden. Het alcoholpercentage in het bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dat geldt voor de beroepsvaart, maar ook voor de pleziervaart. “Wij hebben een alcoholtester aan boord.  Als we constateren dat een schipper te veel gedronken heeft wordt hij aangehouden en volgt er een fikse boete.”

De politie maakt van alles mee op het water. “Er is altijd wel iets te beleven en op zomerse dagen is het geen straf om het water op te gaan, maar het blijft je werk. We doen altijd ons best om de rust te waarborgen op het water. Mensen komen bovenal om te ontspannen en wij willen ervoor zorgen dat ze dat ook kunnen.” Ook het behoud van de natuur wordt nauwlettend in de gaten gehouden. “Zo controleren we vaak op het hebben van een vispas en een vergunning van visvereniging Vislust, die vereist is voor de wateren in Aalsmeer. En we letten erop dat er in bepaalde 'gesloten' periodes in het voorjaar niet gevist wordt op bijvoorbeeld snoek(baars) en of bepaalde vis netjes teruggezet wordt.”

Hoe het precies zit met alle regels op en rond de Westeinderplassen is te lezen in een document dat als PDF op de website van de gemeente staat.

Delen van dit artikel zijn ook terug te lezen in het watersportmagazine (Aals)Meer;Zomer dat Stichting Aalsmeer Westeinder Promotie heeft uitgegeven.

Foto's: Erik van den Brun in zijn element op het water. (Archieffoto's Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel